Smörgåstårta voor 12 personen | een tafel vol

Feestontbijt voor de jarige: Smörgåstårta


Suze kwam haar slaapfeestje bij ons vieren, omdat we nogal ruim bemeten zijn qua bos en ze wilde zo graag kamperen. Speurtocht en barbecue stonden al vast, maar voor het ontbijt zag ik mijn kans schoon: een smörgåstårta. Een overdadig gegarneerde sandwichtaart, die in het Scandinavische doorgaans bij een buffet wordt gegeven.

Mij leek het wel wat als ontbijt. Cool, vond de jarige. Een -traditionele-  vulling met vis vond ze te gortig op de vroege ochtend, dus werd het er een met hamsalade, eisalade en een pittig kaassmeersel.

Het komt goed uit als je de avond tevoren een beetje karig hebt gegeten, want een smörgåstårta is een machtig ding. Bij een feestelijke lunch zou hij ook niet misstaan. Ik zag zelfs plaatjes (ook figuurlijk) van individuele smörgåstårtjes, voor als je op iets hartigs zou willen trakteren.

De meiden aten er lekker van, voor zover ze respectievelijk ham, ei en kaas lustten. Klik hier voor het recept!

Voor een volwassen visversie zou ik zeker garnalen en gerookte vis gebruiken. Maar eigenlijk is alles mogelijk, zowel wat de vulling als de garnering betreft. Check internet en verbaas je over de enorme hoeveelheid filmpjes, plaatjes en recepten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.