appel-lijsterbes chutney | een tafel vol

Straks veel eters blij maken met appel-lijsterbes chutney


De eerste appeltjes liggen te geuren en de lijsterbessen zijn dit jaar laat en prachtig dik. Herfst! Tijd voor de inmaak. lijsterbessen en appels

Als je voor veel eters kookt is het handig om in het vooruit te koken. Inmaken is het ultieme vooruitkoken. Máánden vooruit.

Met een lekkere kruidige chutney breng je later dit jaar bijvoorbeeld een eerzame, maar saaie rollade naar niveau. Simpel maar doeltreffend, iedereen blij.

Lijsterbessen hebben de naam giftig te zijn, maar dat valt reuze mee. De pitjes bevatten een beetje blauwzuur, dat na het koken verdwijnt. De bessen zijn zuur en een beetje bitter, en daardoor vooral  geschikt om te verwerken tot een condiment dat je bij diner of lunch (vlees, kaas) kunt serveren. Maar als je van marmelade houdt, kan ik me voorstellen dat je ook graag lijsterbes-appeljam op je boterham eet. Mengen met appel is hoe dan ook een goed idee, het maakt de smaak milder.

 

trossen lijsterbessen

Ik maakte een gelei (geen heldere, maar wel zonder pitjes en stukjes), die ik op smaak bracht met wat verse gember en kruidnagel, een snuf zout en een draai peper uit de molen. En een chutney, waar naast lijsterbes en appel ook ui, knoflook en rozijnen aan te pas kwamen. Beide doen het zoals gezegd goed bij een stuk gebraad.

 

Klik hier voor het recept van de chutney en hier voor het recept van de gelei.

 

Als je er van houdt aan tafel met interessante weetjes te komen, Google dan eens op ‘lijsterbes’ en lees de ontstellende hoeveelheid informatie over herkomst, historie en en gebruik van de boom.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.