De basis van een goed menu


Een paar principes, die samen de basis van een goed menu vormen.

Bij mij bestaat een menu uit drie gangen. Meer kan, maar dat is bewerkelijker. Minder kan niet, want dat is niet feestelijk genoeg. Een driegangenmaaltijd biedt bovendien voldoende ruimte om te variëren – en daarmee iedereen blij te maken.

Hieronder vind je een paar zaken om rekening mee te houden bij het samenstellen van je menu.

 

Menuleer – evenwicht en variatie

Een menu bouw je op tot een evenwichtig geheel. Google op ‘menuleer’ en er is genoeg te vinden over de zaken waarmee je rekening moet houden. In het kort: variatie in smaak, kleur en mondgevoel van ingrediënten. Denk bij ingrediënten trouwens niet alleen aan groenten, meelspijs en eiwit, maar ook aan kruiden en specerijen, fruit en noten, en sauzen/dressings/oliën.

Tip: de ‘smaakvrienden’ boeken van Angelique Schmeinck vind ik een geweldige inspiratiebron. Er is er een over groenten, en een over fruit (zowel zoet als hartig). Ze zijn bedoeld om je op ideeën te brengen voor de samenstelling van een gerecht of gang. Ik gebruik ze ook om bruggetjes te bouwen tussen de gangen, door te kiezen voor ingrediënten die elkaars ‘vrienden’ zijn.

 

Plannen en organiseren

Koken voor veel mensen kost veel tijd. En het neemt letterlijk meer ruimte in beslag. Plannen en organiseren is daarom erg belangrijk. Bij het opzetten van je menu houd je dus ook rekening met de bereidingstijd en de mogelijkheid om in het vooruit te koken. Verder varieer je in bereidingswijze, zodat je geen pitten, pannen of ovens tekortkomt. En je kiest bereidingswijzen die passen bij de hoeveelheid eten. Risotto werkt niet voor meer dan tien personen. En stamppot rauwe andijvie klinkt eenvoudig, maar is dat in grote volumes helemáál niet. Ik spreek uit ervaring.

 

Keukenspullen en apparaten

Uiteraard houd je bij het opzetten van je menu rekening met de capaciteit van je pannen, fornuis en koelkast. Als je niet thuis kookt is het ook belangrijk je te vergewissen van de mogelijkheden op locatie. Is er een oven, een vriezer, een mixer? Wat kan je zelf aan keukenspullen meenemen? Ook dat is leidend voor je menu.

 

Lekker koken voor iedereen

Ten slotte: Je maaltijd moet landen. Als je zoveel tijd en energie in je maaltijd steekt, wil je natuurlijk de voldoening van een tevreden publiek. Niets is zo mooi als over een drukke tafel ineens de rust van aandachtige eters neerdaalt. Maar hoe kook je iedereen naar de mond?

Lees verder bij Lekker koken voor iedereen.