Maak een werklijst


Als je een menu voor een grote groep bedenkt, houd je al rekening met de haalbaarheid van je plannen. Dat zou je de globale planning kunnen noemen. Van die globale schatting kan je vervolgens een goede planning maken. Dat doe je met een werklijst.

 

Wat is een werklijst?

In een werklijst leg je vast

1. wat er moet gebeuren, en

2. op welk moment dat moet.

Dat staat ook wel in ieder recept, maar niet in samenhang met de andere recepten die je gebruikt.

Voor een werklijst

  • ontleed je de recepten tot handzame onderdelen en zet je die in een logische volgorde,
  • schat je in hoeveel tijd je voor ieder onderdeel nodig hebt. Daar reken je ook de tijd voor het klaarzetten van je ingrediënten en het opruimen van de keuken bij,
  • maak je een boodschappenlijst en bedenk je wanneer je de ingrediënten in huis moet hebben,
  • en bedenk je hoe je de gerechten wilt opmaken en uitserveren.

 

Vier onderdelen dus, die samen de werklijst vormen. Als je een eenvoudig menu kookt heb je misschien genoeg aan een paar krabbels als geheugensteuntje.

Bij een meer uitgebreide maaltijd of ingewikkelder recepten raad ik je aan om de vier stappen echt uit te werken. Zo hoef je niet steeds alles te onthouden, vergeet je niets en komt  alles wat je hebt klaargemaakt ook echt op de borden terecht.

Lees hier hoe je in vier stappen je werklijst maakt. Het is even een werkje, maar dan heb je ook wat. Voorpret in ieder geval.