Een werklijst maken in vier stappen
Stap 1: Recepten ontleden en in volgorde zetten
Voor een werklijst knip je je recepten in stukken en zet je ze op een tijdlijn. Denkbeeldig, door de activiteiten achter elkaar neer te zetten (het is dan handig om de delen uit elk recept een ander kleurtje te geven) of echt, door ze op een tijdbalk te tekenen.
Bijvoorbeeld
Als je voorgerecht bestaat uit een paté met uienconfit en veldsla, dan weet je dat je de paté zelf minimaal twee dagen tevoren moet hebben gemaakt. (Een paté moet rijpen en dat duurt zeker twee dagen. Meer mag, tot ongeveer zes dagen.) De veldsla was en droog je uiterlijk een uur voor uitserveren. De dressing en de uienconfit zijn de variabele spelers. De uienconfit kan op de ochtend zelf worden gemaakt, maar ook gerust een paar dagen tevoren. Hetzelfde geldt voor de dressing.
Als je dit met al je gerechten (en garnituren) doet, kan je de stappen in een logische volgorde zetten. Nu kan je bekijken of het echt gaat werken wat je hebt bedacht. Heb je woensdagavond werkelijk tijd om vooruit te werken? Moeten er op het laatste moment niet te veel verschillende dingen tegelijkertijd worden gedaan?
Stap 2: Tijd toekennen aan de activiteiten
De volgende stap is het toekennen van tijd aan iedere activiteit. Dat is wat minder belangrijk als je de voorbereidingen flink over de dagen kunt spreiden (hoewel het ook dan praktisch is om te bedenken dat je een paté niet even snel tussen avondmaaltijd en buurtvergadering maakt). De gedetailleerde tijdplanning is vooral van belang voor de kookdag zelf. Je neemt het moment van uitserveren als uitgangspunt en rekent van daaraf terug. Ik ga er van uit dat je zelf mee eet. Dat betekent dat het moment dat je aan tafel gaat het punt is waarop vrijwel alles klaar moet zijn, een enkele laatste handeling daargelaten.
Bekijk de tips voor tijdplanning.
Dit is opnieuw een moment voor een kritische blik: passen alle activiteiten echt in je kookdag? Kijk ook naar de acties tussen de gangen door. Heb je de ontbijtbordjes twee keer nodig? Moet het bestek tussendoor worden afgewassen?
Stap 3: Boodschappenplanning maken
Je maakt je werklijst compleet met de boodschappenplanning. Nu je weet wat je wanneer gaat voorbereiden en maken, weet je ook op welke moment je je spullen nodig hebt. Een groot stuk vlees zal je op tijd moeten bestellen. Als je naar veel verschillende winkels wilt dan lukt dat niet op een achternamiddag. Ook die activiteiten verwerk je in je werklijst. En ja, ook die kosten weer tijd ….
Stap 4: Beschrijving van opmaak en uitserveren
Zelf maak ik dan altijd nog een detailbeschrijving van de opmaak en het uitserveren van de gerechten. Op die manier vergeet ik niets. Het komt ook van pas voor degenen die je helpen: je hoeft niet alles zelf uit te leggen.
Dat kan er bijvoorbeeld zo uitzien:
“Uitserveren op individuele (ontbijt) bordjes. Paté snijden, 16 plakken ruim 1,5 cm. dik. Veldsla mengen met dressing, zestien ontbijtbordjes klaarzetten, op ieder pluk sla iets rechts van het midden, plakjes radijs daarop. Plak paté er tegenaan leggen, ruime eetlepel uienconfit daarnaast. Draai met pepermolen erover. Stokbrood in sneetjes op tafel. Augurkjes in drie bakjes op tafel.”
Nou, dat was het. Best veel werk, hè? Maar het levert heel veel op. Rust. Grip. Overzicht. En vooral: je kan je zonder stress richten op het allerleukste: lekker koken!