Tips voor tijdplanning


Een slimme werklijst heeft een goede tijdplanning. Hoe maak je die? Hieronder een paar tips.

 

Op temperatuur brengen

Het lijkt een open deur, maar niet iedereen houdt er rekening mee dat grote hoeveelheden meer tijd nodig hebben om aan de kook te komen, dan kleine. Dat geldt zeker in de thuiskeuken, waar de capaciteit van het fornuis is afgestemd op kleinere hoeveelheden.

Hetzelfde geldt voor het ontdooien en opwarmen van grote hoeveelheden.

 

Mis en place

Reken de tijd mee die nodig is voor het klaarzetten van je ingrediënten en materialen. Vijf minuten is niets, maar als je dat zes keer moet doen loop je aan het eind van de dag toch ineens een haf uur achter op je planning.

Ruim tijd in voor het tussendoor opruimen, afwassen en schoonmaken. Plan dat na iedere stap, zodat je niet tussendoor staat te hannesen met die vieze keukenmachine. Ook al doet iemand anders het voor je, schoonmaken kost tijd. Afhankelijk van de complexiteit reken ik meestal met zo’n tien tot vijftien minuten per gerecht en garnituur. (Een afwasmachine is maar ten dele een uitkomst. Vaak heb je dezelfde materialen voor meerdere gerechten nodig, een handafwasje tussendoor is dan praktischer.)

Helpende handen

Ook helpende handen kosten tijd. Als ze je keuken niet (goed) kennen moet je helpen opzoeken of verwijzen naar spullen en plekken. Begeleiding vraagt tijd en aandacht. Uitleggen wat de bedoeling is, hoe groot bij jou ‘kleine blokjes’ zijn, een beetje toezicht houden (“nee, niet alle preien gebruiken!”), je bent dan niet met je eigen dingen bezig. Plan de tijd voor je eigen activiteiten dus ruim, als je ook anderen begeleidt.

Pauzes plannen

Plan pauzes voor jezelf, om ’s avonds aan tafel ook nog een beetje gezellig te zijn. Dit is het deel wat er het makkelijkst bij inschiet, maar probeer op zijn minst af en toe even tien minuten te gaan zitten. En eet dan iets. Schep een luchtje. Werp een blik naar buiten. Figuurlijk dan.