Kerstmenu – vijf gangen Italiaans voor 10 personen


 hond kerstboom | Een tafel vol

Kerstmenu – vijf gangen Italiaans voor 10 personen

Een kerstmenu in Italiaanse stijl, ongecompliceerd en heel smaakvol. Goed voor te bereiden, dus ook heel geschikt om anderen (voor een ‘breng-het-mee-kerstdiner’) te vragen een gerecht klaar te maken. De recepten zijn berekend op 10 volwassen eters.

Het menu verscheen eerder in het blog Kerstdiner nummer twee.

kerstmenu 2015 | Een tafel vol

Bruschette met bottargaboter

Een gegrild stukje brood met bottargaboter en een blaadje rucola, een lekker hapje voor bij het aperitief.

Bottarga di muggine is de gezouten, geperste, gedroogde kuit van harder. In Italië, en zeker op Sardinië, is het een goed verkrijgbaar product. In Nederland veel minder en bovendien duurder. Maar dat maakt het dan tegelijkertijd weer héél geschikt om te dienen als hapje voor een feestelijk menu, met Kerstmis bijvoorbeeld. Ik meng het – niet erg Sardijns overigens, maar wel heel lekker – met zachte boter. Die gaat op een geroosterd stukje ciabatta of stokbrood, samen met een paar blaadjes rucola.

Bottarga koop je in Italiaanse winkels of online, bijvoorbeeld hier. Als vervanging voor de bottarga zou je gezouten ansjovis kunnen gebruiken. Niet dat die erg op bottarga lijkt, maar ook met ansjovis maak je een lekker vissige, smaakvolle boter.

Klik hier voor het recept van de bruschette.

Soep van aardpeer met duxelles en hazelnootolie

Soep van aardpeer maak je eenvoudig met een huisgemaakte preibouillon en …. aardpeer, ook wel topinamboer genoemd. Het meeste werk zit in het schillen, Als smaakmaker en garnering maken we duxelles van kastanjechampignons: kleine stukjes drooggebakken champignon met een rijke paddestoelensmaak. Een paar drupjes hazelnootolie maken de smaak rond.

Zowel de soep als de duxelles kan je ruim tevoren maken.

Klik hier voor het recept van de soep.

kerstkaars | Een tafel volSpaghetti met venkel, rucola en citroen

Een fijn eerste hoofdgerecht (primo piatto); geurig door de venkel en knoflook, fris door de citroen, rijk door de room en parmezaan. Het recept is vegetarisch bovendien, ik nam het over uit het inspirerende Veg! van Hugh Fearnly Whittingstall.

Klik hier voor het recept van de spaghetti.

Varkensribstuk gestoofd in melk

Klinkt in het Italiaans nog mooier: arrosto di maiale al latte. Iets simpelers als dit kan je je haast niet voorstellen: een varkensribstuk of – filet, melk, boter, olie. Met zo weinig ingrediënten komt het er op aan om goede spullen te gebruiken. Koop je vlees bij een biologische slager en gebruik biologische volle melk en boter – je proeft het verschil.

Het is een recept dat geen enkele moeite kost, maar waar je wel de tijd voor moet nemen. Door het trage sudderproces karamelliseren de melksuikers tot nootbruine kloddertjes saus – niet noodzakelijkerwijs mooi, maar lékker …. Het vlees wordt heerlijk zacht. Het recept komt uit een geweldig kookboek van Marcella Hazan: De Klassieke Italiaanse Keuken.

Klik hier voor het recept van het varkensribstuk.

Witlof-aardappelgratin met sinaasappel en blue Stilton

Een gemakkelijk bijgerecht, bijzonder door de toevoeging van sinaasappel en blauwe kaas. Stilton is niet zo Italiaans inderdaad. De reden dat ik het hier toch gebruik is dat ik het lekkerder vindt. Als je voorkeur uitgaat naar gorgonzola is daar natuurlijk niets op tegen.

Het recept is een bewerking van een recept van Julia Child (De Kunst van het koken), waarin citroensap wordt gebruikt en Gruyere in plaats van sinaasappelsap en Stilton.

Klik hier voor het recept van de witlof.

kerstkransje aan tak | Een tafel vol

Semifreddo al caffè

Een feestelijk en opwekkend besluit van een lange maaltijd. Het bijna bevroren ijs blijft smeuïg door de mascarpone, room en vla van eierdooiers, en ook door de glucosestroop en suiker. Een rijk dessert dus, gegarneerd met krokant van hazelnoot.

Klik hier voor het recept van de semifreddo.

Heb je vragen of opmerkingen? Laat onderaan deze pagina een bericht achter en ik reageer zo snel mogelijk.