Wat te eten met Sinterklaas? Een drie-gangen Sinterklaasmaaltijd voor de hele familie, die je met het bord op schoot kunt eten. Het menu is goed voor te bereiden en bovendien eenvoudig uit te breiden met een vegetarische variant. Ideaal voor een gezellige pakjesavond.
Vooraf: Spaanse Salade – allerlei hapjes op een bedje van sla,
Hoofd: Arroz al Horno – een geurige ovenschotel met rijst en saffraan, paprika, tomaat en vlees of ei,
Dessert: Sinaasappel-kokosflan – een zachte en zoete pudding op een bodem van kokos.
De salade kan als surprise worden geserveerd! Lees er meer over in het blog Sinterklaasmaaltijd voor pakjesavond.
De recepten vind je ook elders op deze site, maar hieronder vind je de werklijst voor het volledige menu. Alle activiteiten zijn er stapsgewijs in verwerkt. Verder vind je in de sectie Tips & Trucs extra tips over wat erbij te drinken. En om het je makkelijk te maken is er het boodschappenlijstje, met alle ingrediënten op een rij.
Heb je vragen of opmerkingen? Laat onderaan deze pagina een bericht achter en ik reageer zo snel mogelijk.
Boodschappenlijst
Sinaasappels, 6 à 8 stuks
Gemengde sla (zakjes of zelf mengen, plm. 250 gram)
Smaaktomaten, 13 stuks, of 8 stuks en 20 cherrytomaatjes
Komkommer (een stuk, 10 plakken)
Knoflook, 2 bollen, heel
Rode paprika, 3 stuks
Geroosterde paprika uit een pot: 2 halve.
Olijven (10 groen, 10 zwart)
Kappertjes, 10 grote appelkappers met een steeltje of 10 theelepels kleine kappertjes
Ansjovisjes, 1 blikje
Tonijn, 1 blikje
Eieren, 8 stuks plus voor iedere vegetariër 1 ei extra
Manchego of een andere harde kaas, 200 gram
Extra voor de vegavariant: blauwschimmelkaas, 20 gram per persoon
Varkensvlees, bijvoorbeeld schouder, 750 gram- verminder voor iedere vegetariër met 75 gram
Chorizo aan één stuk, 200 gram
Rauwe ham (bijv. Spaanse serrano), 10 plakjes
Olijfolie, 2 dl.
Witte wijnazijn of citroensap, 5 eetlepels
Gerookte paprikapoeder (pimentón), 1 eetlepel
Saffraan, 2 snuffen (30 draadjes) (of 1 tl geelwortel (heet ook koenjit, kurkuma, turmeric)
Chili flakes of chilipoeder, een paar snuffen voor in de vegaschotel
Kippenbouillon voor 1,5 – 2 liter, blokjes of potten – vervanging: voor iedere vegetariër 1,5 dl. groentebouillon, blokjes of potten
Stokbrood, half
Rijst met korte, ronde korrel (zie de opmerkingen bij Tips & Trucs), 1 kilo
Kikkerwerwten, pot of blik, uitlekgewicht een pond – neem voor iedere vegetariër 75 gram kikkererwten extra
Gecondenseerde volle melk met suiker (1 blikje à 397 gram)
Geraspte droge kokos, 125 gram
Sinaasappellikeur of –limonade, 1 dl.
Stap 1: Sinaasappel – kokosflan voorbereiden en bakken
Ingrediënten
- 1 blikje gecondenseerde volle melk met suiker (397 gram)
- 125 gr geraspte kokos
- 4 eieren
- 6 à 8 sinaasappels
- Snufje zout
- Scheut sinaasappellikeur of -limonade
Werkwijze
Verwarm de oven voor op 1900C. Vet een ronde bakvorm dun in met wat olie, bekleed de bodem met bakpapier en vet dat ook in. Breng een waterkoker vol aan de kook.
Rasp de schil van twee sinaasappels (doe de rasp in een mengkom) en pers de sinaasappels uit (meet af tot 3 dl.). Splits de eieren. Doe de eigelen in de mengkom met de sinaasappelrasp. Klop de eiwitten in een andere kom stijf met een snufje zout. Klop dan de eigelen met de gecondenseerde melk en de geraspte sinaasappelschil, mix er het sinaasappelsap door, dan de kokos en tenslotte het eiwit.
Giet het beslag in de ingevette en beklede vorm en zet die in een braadslede. Giet het kokende water in de braadslede en vul aan met heet water uit de kraan. Het water moet tot 2/3 van de vorm komen. Zet het geheel 30 minuten in het midden van de oven. Dek na 20 minuten af met aluminiumfolie.
Schil intussen de sinaasappels zo dik, dat je al het wit meeneemt. Snijd ze dan in vieren en snijd ook de witte kern weg. Verdeel de kwarten in plakjes van ongeveer een halve centimeter dik. Doe ze in een kom, giet er een scheut sinaasappellikeur of – limonade over, dek af en zet weg.
Neem de bakvorm uit de bain Marie en laat afkoelen. Zet het geheel dan in de koelkast.
Stap 2, Arroz al horno voorbereiden
Ingrediënten
- 1 kilo rijst met korte, ronde korrel (zie de opmerkingen bij Tips & Trucs)
- olijfolie
- 750 gram varkensvlees, bijvoorbeeld schouder, in blokjes – vervang voor iedere vegetariër 75 gram vlees door 1 ei
- 200 gram chorizo aan één stuk – gebruik in plaats daarvan wat chili flakes of chilipoeder in de vegaschotel
- 3 rode paprika’s
- 8 smaaktomaten
- 1 pond kikkerwerwten (gaar, uitlekgewicht) – neem voor iedere vegetariër 75 gram kikkererwten extra
- saffraan, 2 snuffen (30 draadjes) (of 1 tl geelwortel – heet ook koenjit, kurkuma, turmeric)
- chili flakes of chilipoeder, paar snuffen
Werkwijze
Kook voor iedere vegetariër een ei. Zorg voor een zachte dooier, het ei gaart nog verder in de oven.
Week de saffraan met een scheutje water in een kommetje, dek af, zet apart.
Doe de rijst in een egale laag in de ovenschaal (voor iedere vegetariër 100 gram rijst in een aparte schaal).
Snij de varkensschouder in blokjes van plm. 2 x 2 cm. Droog ze met wat keukenpapier. Verhit een stevige koekenpan. Voeg de olijfolie toe en bak hierin de blokjes vlees in ongeveer vijf minuten rondom bruin. Niet meer dan 300 gram per keer, opdat het vlees echt bakt en niet kookt. Verdeel het vlees over de rijst. (Vegavariant: pel de eieren en duw die een beetje tussen de rijst.)
Giet de kikkererwten af. Hou zoveel eetlepels apart als je vegetariërs aan tafel hebt – je gebruikt ze in de Spaanse salade. Schik de overige kikkerwerwten tussen het vlees (de eieren).
Halveer de rode paprika’s en snijd ze in repen van plm. twee centimeter breed. Verdeel ze over de vlees- en vegaschaal. Halveer vijf smaaktomaten en verdeel die eveneens over de schalen, met het snijvlak naar boven.
Snijd de chorizo in dikke plakjes en verdeel die over de met-vlees-schaal. (Verdeel evt. wat chili flakes of een snuf chilipoeder over de vegaschaal).
Dek de schaal (schalen) af en zet koel weg, in de schuur bijvoorbeeld.
Rasp 3 tomaten (je houdt zo enkel de schil over, die gooi je weg), bewaar afgedekt in een kommetje.
↑Stap 3, Spaanse Salade voorbereiden
Ingrediënten
- 4 eieren
- 5 smaaktomaten of 20 cherrytomaatjes
- stukje komkommer
- 20 olijven (10 groen, 10 zwart)
- 1 blikje ansjovis
- 1 blikje tonijn
- 200 gram Manchego of een andere harde kaas
- blauwschimmelkaas, 25 gram per vegetariër
- een eetlepel kikkererwten per vegetariër (apart gehouden van het hoofdgerecht)
- 10 plakjes (of zoveel als je vleeseters hebt) rauwe ham
- 2 halve geroosterde paprika uit een pot
- 10 appelkappertjes (grote kappers met een steeltje) of 10 theelepels kleine kappertjes
- 10 eetlepels olijfolie
- 5 eetlepels witte wijnazijn of citroensap
- zout, peper
Werkwijze
Maak de vinaigrette: doe de olijfolie, azijn of citroensap, zout en peper in een potje met deksel. Goed schudden, wegzetten.
Bereid alle ‘hapjes’ voor: Kook de eieren hard, pel ze, snijd ze in vieren. Leg op een schoteltje en dek af met vershoudfolie. Snij de tomaten in vieren (of de cherrytomaatjes doormidden), iedere paprikahelft in vijf repen, de kaas in puntjes, rol de rauwe ham op, laat de tonijn uitlekken, etc. etc. Zet ook alles wat al op het juiste formaat in een potje zit (olijven, kappertjes etc.) klaar, zodat je straks alles bij de hand hebt.
Als je de surprisevariant maakt, ga je nu verder met stap 4.
Maak je de ‘gewone’ variant, doe dan alle ‘hapjes’ in bakjes, schaaltjes, op schoteltjes etc. en dek af. Zet koel weg, maar niet in de koelkast. Ga verder met stap 5.
↑Stap 4, Spaanse salade, surprise maken
Werkwijze
Was de sla zo nodig en droog ze. Zet 10 mokken klaar en vul ze als volgt:
– Bodempje sla, daarop de tonijn, ansjovis en de komkommer, beetje sla,
– daarop de rauwe ham en de geroosterde paprika, beetje sla
– daarop het puntje kaas en de tomaat, beetje sla
– daarop het ei, olijven en kappertje
Voor de vegavariant: kaas / komkommer; beetje kikkererwten / geroosterde paprika; puntje blauwe kaas /tomaat; ei/olijven/kappertje.
Dek iedere mok goed af met vershoudfolie. Pak ze dan en zet ieders naam er op. Zet op een dienblad koel weg. Heb je er een gedicht bij gemaakt, zet dat er dan tussen. Zet een mok met servetten en vorken erbij.
↑Stap 5: De arroz al horno bakken
Ingrediënten
- saffraan, 2 snuffen (30 draadjes, geweekt in een paar eetlepels water) of 1 tl geelwortel (heet ook koenjit, kurkuma, turmeric)
- gerookte paprikapoeder (pimentón), 1 eetlepel
- kippenbouillon, 1,5 liter (0,5 l. meer als je Bombarijst gebruikt) – vervanging: voor iedere vegetariër 1,5 dl. groentebouillon. Maak bouillon van blokjes of gebruik potten.
- 2 bollen knoflook, heel
- olijfolie
Werkwijze
Verwarm de oven voor op 1800C.
Verhit de bouillon tot het kookpunt, voeg de geraspte tomaat, de pimentón en de saffraan toe (resp. verdeel die over de kippen- en groentebouillon). Giet het bouillonmengsel in de schaal (schalen) met rijst.
Veeg de losse velletjes van de bollen knoflook en zet ze in hun geheel, ongepeld, bovenop de inhoud van de schaal (schalen). Druppel er wat olijfolie over. (Verdeel nog wat extra olijfolie over de vega-schaal.)
Zet de schaal (schalen) dan in het midden van de voorverwarmde oven en bak 25 minuten. De bouillon moet (vrijwel) zijn geabsorbeerd. Bak zo nodig nog vijf minuten langer. Zet dan de oven uit, dek de schaal af met aluminiumfolie en laat het geheel nog een kwartiertje staan.
↑Stap 6 Spaanse salade (samenstellen en) serveren
Snij het stokbrood en zet op tafel.
Voor de ‘gewone’ variant:
Was de sla zo nodig en droog ze. Zet 10 ontbijtbordjes klaar. Leg de sla in het midden van ieder bordje. Besprenkel met de vinaigrette. Leg de ‘hapjes’ er op en – tegenaan. Deel de bordjes, servetten en vorken uit.
Voor de surprisevariant:
Schud de vinaigrette nog een keer goed om en schenk ze in een (melk)kannetje o.i.d. Zet ook op het dienblad. Deel dan je surprise uit.
↑Stap 7: Arroz al horno serveren
Zet de schaal (schalen) op tafel en laat ieder zelf opscheppen.
Het is de bedoeling dat iedereen ook een teen (of twee) knoflook pakt en op zijn bord uit het velletje knijpt. De knoflook is gepoft en zacht en mild geworden.
↑Stap 8, Sinaasappel – kokosflan serveren
Maak zo nodig de zijkant met een dun, scherp mesje los van de vorm. Leg een ronde, platte schaal op de vorm en keer ze samen. De kokosmassa vormt nu de bodem. Verwijder het bakpapier.
Verdeel de sinaasappelstukjes en het vocht erover en serveer op gebakbordjes met een gebakvorkje, lepeltje kan ook.
↑Tips & trucs
Spaanse salade: variaties
Een Spaanse salade bestaat uit een bedje van (gemengde) sla, met daarop allerlei kleine hapjes. De bedoeling is dat je in iedere hap een ander smaakje proeft. Leg erop waar je zin in hebt, maar zorg voor een goede afwisseling tussen eiwit (kaas, vleeswaar, vis, ei) en groente. Varieer verder zoveel mogelijk in textuur, vorm en kleur, zodat een aantrekkelijk bordje ontstaat. In het recept vind je een voorbeeld. Maar het kan ook met (een keuze uit): artisjokhartjes, asperges, garnalen, inktvis, kleine augurkjes, chorizo, rode uienringen, sardientjes, grote witte bonen, een restje sperzieboontjes, etc.
Welke rijst
Het originele recept schrijft Bombarijst voor, een Spaanse rijstsoort met een korte en ronde korrel. Bomba geldt als de beste keus, maar is ook de duurste. Andere Spaanse rijstsoorten, ook wel simpelweg aangeduid als paellarijst, voldoen eveneens. Als je geen Spaanse rijst kunt vinden, is risottorijst het alternatief. Het belangrijkste is dat de rijst kort tot medium lang en rond is (voor een goed absorptievermogen), maar niet kleeft. Gebruik dus geen gebroken rijst of kleefrijst (ketan).
Pimentón
Gerookte paprikapoeder, pimentón in het Spaans, koop je bij een goed gesorteerde supermarkt, een kruidenkraam op de markt, of online.
Wat erbij te drinken?
Wijn, Spaanse vanzelfsprekend. Als je graag rood drinkt, kies dan voor een medium of lichte variant – in ieder geval niet gerijpt op eiken. Een Spaanse rosé is ook heerlijk bij dit soort eten, stevig maar droog.
Gecondenseerde melk
Blikjes gecondenseerde volle melk met suiker (van Friese Vlag) en geraspte kokos vind je in de supermarkt bij de exotische producten, de blikjes melk ook wel in de buurt van de koffiemelk en de kokos bij de bakspullen. Verder koop je ze natuurlijk gewoon in de toko en de Chinese of Turkse supermarkt.
Je kunt met een blikje gecondenseerde gesuikerde melk een heerlijke dulce de leche maken: Zet het ongeopende blikje onder water, breng aan de kook en laat 3 uur zachtjes koken (vul het water zo nodig bij, het blikje moet onder blijven). Laat volledig afkoelen voor je het openmaakt. Je hebt nu een heerlijke toffeecrème die je kunt gebruiken als vulling van een (chocolade)taart, om fruit vast te zetten op bordje, bij cake te serveren met een dot slagroom, schijfjes sinaasappel en pistachenootjes, verzin het maar.
bron en fotocredits Arroz al horno: