Maak zelf een heerlijk slow cooked menu voor 10 personen (of meer):
Preimousse met tomatensalsa, toast
Boston baked beans, rucolasalade met mosterddressing, boerenbrood
Fruitsalade
Koffie met bonbon
Dit slow cooked menu is fijn wanneer je niet enkel wilt koken voor een grote groep, maar die dag ook nog andere leuke dingen gaat doen. Terwijl je gerechten garen en opstijven heb je overal rustig de tijd voor. Lees ook de blog: Heel langzaam koken voor veel eters.
Een stevig hoofdgerecht, Boston baked beans. Lekker met een groene, beetje bittere salade en knapperig brood. Als contrast serveer je een verfijnd voorgerecht, het meest bewerkelijke deel van dit menu: een romige preimousse met een lekkere tomatensalsa. Na een stevig bonenmaal volstaat een licht en fris dessert: fruitsalade. Daar is eigenlijk geen recept voor. Zorg voor contrasterende kleuren, marineer het fruit eventueel in wat (sinaasappel)likeur en schik het geheel aardig op een grote platte schaal, of juist op individuele schoteltjes. Vorkje erbij, klaar. Daarna koffie met een goede bonbon, maar pas op dat er niemand ontploft.
Zo zet je met weinig moeite een lekkere maaltijd op tafel voor 10 eters.
De recepten voor de preimousse en de Boston baked beans vind je ook elders op deze site, maar hieronder vind je de werklijst voor het volledige menu. Alle activiteiten zijn er stapsgewijs in verwerkt.
Verder vind je in de sectie Tips & Trucs extra tips: over wat erbij te drinken, en voor de verwerking van restjes baked beans (tot ook weer heel lekkere gerechten). Het boodschappenlijstje maakt het geheel compleet.
Hieronder vind je de werklijst. Heb je vragen of opmerkingen? Laat onderaan deze pagina een bericht achter en ik reageer zo snel mogelijk.
Boodschappenlijstje
kidneybonen, gedroogd, 1 kg
gerookt spek van een goede slager, 1,5 kg
sjalotten, 20 stuks
3 ons gemengde sla met rucola (of twee verschillende kropjes sla en een zak rucola)
prei, 1 kilo
smaaktomaten, 750 gram
platte peterselie, 10 takjes en evt. extra voor garnering
limoen, 1
fruit, bijvoorbeeld 10 sinaasappels, 10 kiwi’s, pond druiven, bakje blauwe bessen
donkere keukenstroop, 3/4 pot
mosterdpoeder, 5 koffielepels (Colman’s, bijvoorbeeld)
mosterd, een goede eetlepel
witte wijnazijn, twee eetlepels
olijfolie, extra lekkere, voor de tomatensalsa en de vinaigrette
kappertjes, 10 theelepels
witte wijn, 2 dl.
slagroom, ¼ l.
roomboter, 75 gram
gelatine, 5 blaadjes (7,5 gram)
casinobrood (5 sneetjes)
boerenbroden, 2 stuks (of stokbroden, of ciabatta’s, in ieder geval iets met een knapperige korst)
10 goede bonbons
wijn en/of cider, witte port (zie de suggesties bij de tips & trucs)
↑
Stap 1, Baked beans: de bonen weken
Ingrediënten
kidneybonen, gedroogd, 1 kg
Werkwijze
Zet de bonen de avond tevoren zeer ruim onder water. Ze moeten minimaal 8 uur weken.
↑
Stap 2, Baked beans: Samenstellen en stoven
Ingrediënten
- kidneybonen, geweekt (zie stap 1)
- 1,5 kg gerookt spek van een goede slager, in blokken van plm. 50 gram.
- 20 sjalotten
- 3/4 pot donkere keukenstroop
- 5 koffielepels mosterdpoeder
Verwarm je oven voor op 1000C. Giet het weekwater van de bonen en doe ze in een pan, die met deksel en al in de oven kan. Pel de sjalotten, laat ze heel en stop ze tussen de bonen. Snij het spek in blokken van ongeveer een half ons (of had dat de slager laten doen). En steek die ook tussen de bonen. Voeg de inhoud van de pot stroop toe en 6 koffielepels mosterdpoeder. Nog geen zout! Dan zouden de velletjes van de bonen hard blijven.
Giet er nu zoveel water bij, dat de bonen 3 cm. onder water staan. Breng aan de kook. Als de deksel van je pan niet goed sluit, leg je nu een vel aluminiumfolie losjes over de pan. Leg dan de deksel er op, druk aan en vouw de folie naar beneden. Zet de pan in de oven. Ga de komende 8 uur iets anders doen.
↑
Stap 3, Preimousse: de prei voorbereiden
Ingrediënten
- 1 kilo prei
- 75 gram roomboter
- 2 dl. witte wijn
- zout en versgemalen peper
Werkwijze
Week de blaadjes gelatine in ruim water. Was de prei en snijd ze in dunne ringetjes. Gebruik alleen het witte en lichtgroene deel. Schoon gewogen moet het ongeveer 600 gram zijn. Smelt de roomboter in een pan met dikke bodem, laat het niet bruin worden! Voeg de prei toe en laat het een minuut of vijf rustigjes op een laag pitje zweten. Roer af en toe. Voeg dan een theelepel zout en een halve theelepel peper toe. Doe een deksel op de pan en laat de prei ongeveer 10 minuten stoven, tot ze zacht is. Kook intussen de witte wijn in tot ongeveer een derde (ruim een halve deciliter.). Voeg toe aan de prei en pureer glad met een staafmixer. Laat het geheel afkoelen. (Zet het afgedekt in de koelkast als je niet aansluitend doorgaat met het maken van de mousse.)
↑
Stap 4, Preimousse: de mousse maken
Ingrediënten
- 5 blaadjes gelatine (7,5 gram)
- ¼ l. slagroom,
- het prei-wijnmengsel (zie stap 1)
Werkwijze
Week de gelatine in ruim water. Klop de slagroom stijf. Knijp de gelatine uit en los ze op in een paar eetlepels koken water (of witte wijn), roer ze dan zorgvuldig door het preimengsel. Spatel daarna de slagroom erdoor.
Spoel 10 vormpjes (zie de tips&trucs) om met koud water en verdeel de mousse hierover. Dek af met folie en zet (minimaal 4 uur) in de koelkast om op te stijven.↑
Stap 5, Preimousse: de tomatensalsa maken
Ingrediënten
- 750 gram smaaktomaten
- 10 takjes platte peterselie
- 10 theelepels kappertjes
- een scheut olijfolie, extra lekkere
- sap van een limoen
- halve theelepel zout
- vijf draaien met de pepermolen
Werkwijze
Breng een pan water aan de kook en haal van het vuur. Doe de tomaten er een minuutje in en giet af. Ontvel de tomaten. Halveer ze, haal de pitjes er uit. Snijd het vruchtvlees in reepjes en doe het in een kom. Haal de peterselieblaadjes van de takjes en hak ze fijn. Meng ze met de tomaten en voeg de overige ingrediënten toe. Dek af en zet koel weg. Laat het minimaal een half uurtje staan, om de smaken te laten mengen.
↑
Stap 6, Fruitsalade maken
Ingrediënten
- Fruit: bijvoorbeeld 10 sinaasappels, 10 kiwi’s, pond druiven, bakje blauwe bessen
- eventueel: wat (sinaasappel)likeur
Werkwijze
Schil de sinaasappels dik, zodat je geen wit meer ziet, en snijd ze in plakjes. Schil en snijd de kiwi’s eveneens in plakjes. Was de druiven en de bessen.
Neem een mooie ovale schaal en schik daarop het fruit in banen. Drup er eventueel wat likeur over. Dek af met folie en zet koel weg (maar niet in de koelkast).
↑
Stap 7, Baked beans: de laatste hand
Werkwijze
Haal na 9 uur de pan uit de oven. Voeg 6 theelepels zout toe en roer voorzichtig om. Zet de pan nog een ruim half uur in de oven, nu zonder deksel. Geen stress, als hij daar een uur staat is dat ook prima.
↑
Stap 8, Salade en vinaigrette voorbereiden
Ingrediënten
- 3 ons gemengde sla met rucola (of twee verschillende kropjes sla en een zak rucola
- mosterd, een goede eetlepel
- witte wijnazijn, 2 eetlepels
- olijfolie, extra lekkere, 4 eetlepels
- zout en peper naar smaak
Werkwijze
Was de sla en droog ze. Zet weg in een vergiet, dek af met een theedoek. Doe mosterd, wijnazijn, oliijfolie met peper en zout naar smaak in een potje met deksel. Schud tot het een homogene massa is.
↑
Stap 9 , Preimousse: de laatste hand
Ingrediënten
- 5 sneetjes (casino) brood, of 10 sneetjes stokbrood
- preimousse en tomatensalsa
- 10 bordjes
Werkwijze
Rooster de sneetjes casinobrood lichtbruin en snijd ze diagonaal doormidden. Of: snij 10 sneetjes stokbrood en leg ze erbij.
Dit is echt een gerecht om op individuele bordjes te serveren. Los de vormpjes op de bordjes (zie tips& trucs). Schep daar een lepel tomatensalsa tegenaan en geef over ieder bordje een draai met de pepermolen. Leg het brood er bij en serveer.
↑
Stap 10, Baked beans en salade: tijdens de maaltijd
Snij het boerenbrood (of stokbrood, of ciabatta) en zet het in mandjes op tafel.
Verdeel de salade over twee schalen. Schud de mosterdvinaigrette nog eens goed door en meng die door de salade. Met twee handen gaat dat het best.
Schep in diepe schalen en serveer. Of schep de bonen uit de pan op borden en reik uit.
↑
Tips & trucs
Vegetarische variant preimousse: met agar-agar
Gelatine is van dierlijke oorsprong. Prima voor mensen die het hele beest willen consumeren, maar niet geschikt voor principiële vegetariërs. (Mensen de vegetarisch eten omdat ze niet van vlees houden, vinden gelatine eten meestal geen punt.) Je kan de gelatine vervangen door agar agar, dat gewonnen wordt uit roodwier. De verwerking is wat anders dan die van gelatine. Je hebt ongeveer een derde van het gewicht in gelatine nodig, als je agar-agar poeder gebruikt. Je kookt het poeder, steeds roerend, een paar minuten op een zacht vuurtje. Daarna werk je het door het prei-roommengsel.
Agar-agar stijft al op bij kamertemperatuur, maar valt eerder uiteen dan gelatine. Maak de preimousse daarom niet meer dan vier uur voor het moment van uitserveren om er zeker van te zijn dat hij zijn vorm houdt.
Plastic bekertje als vormpje
Ik vind plastic bekertjes handig als vormpjes voor de mousse. Je lost de mousse makkelijk, door met een scherp mesje in de bodem te prikken. Keer het bekertje samen met een bordje en hop! Daar staat een torentje preimousse.
Welke bonen
Dit recept gaat uit van rode kidneybonen, maar Boston baked beans wordt ook gemaakt met ‘gewone’ bruine bonen of witte bonen. Amerikanen gebruiken ook wel pinto beans, die wij kievitsbonen noemen.
Iedere supermarkt heeft een hoekje met gedroogde peulvruchten, waar je de ‘standaard’ bonensoorten kunt vinden. In Turkse of Marokkaanse winkels en biologische- of natuurvoedingswinkels vind je een uitgebreider assortiment.
Wil je echt helemaal los gaan, bekijk dan de site van ‘De gezonde apotheker’. Een groentezaak met een ouderwetse naam, maar een fantastisch assortiment peulvruchten (en meer, véél meer). En wat nog mooier is: je bestelt gewoon online. Klik hier voor de peulvruchtensite van de gezonde apotheker.
Over het spek
Het gerookte spek geeft de baked beans naast smeuïgheid ook veel smaak. Koop daarom echt goed spek, bij een slager die zelf rookt (de vleeswaren hè). Die wil het vast ook wel in blokken van ongeveer een half ons snijden, als je het jezelf nóg gemakkelijker wilt maken. Over de hoeveelheid spek: Bonenpotten zijn van oudsher armeluisvoer en daarom gaat er doorgaans maar een beetje vlees in. De anderhalve ons p.p. in dit recept is in dat opzicht royaal. Mijn ervaring is, dat het gesudderde spek in een ommezien op is. Als je echte vleeseters aan tafel hebt zou ik uitgaan van zeker 2 ons p.p. Niet sputteren, dat kan best voor een feestmaal.
Baked beans vegavariant: gerookte paprikapoeder
Het kán natuurlijk wel, zonder vlees. Het rokerige smaakje dat ik zo lekker vind aan de Boston baked beans in dit recept, kan je bereiken door gerookte paprikapoeder toe te voegen. Hier in het Noorden, op het platteland, is dat niet zo eenvoudig te krijgen. Ik koop het op de markt in Groningen, bij de kruidenkraam. (Ja, er is er maar één. Maar dan wel zo’n goede dat ze er al ruim twintig jaar staat.) Pimentón heet het in het Spaans, en het is in beter bedeelde gebieden ongetwijfeld in de supermarkt verkrijgbaar. Zo niet: koop het online.
Wat erbij te drinken?
Het is handig om voor de mousse een witte wijn te kiezen, die je er ook bij kunt schenken. Vanwege de room mag de wijn wel wat voller zijn. Neem een viognier, bijvoorbeeld. Die valt bij veel mensen in de smaak.
Bij de Boston baked beans kan ik me een niet te droge cider voorstellen. Een pilsje ook wel, trouwens.
Als je iets bij het dessert wilt schenken zou je kunnen denken aan een glaasje witte port.
Heb je andere ideeën? Suggesties en proefnotities zijn welkom!
Een iets andere planning
In de planning van dit menu ben ik uitgegaan van een deel ’s ochtend en een deel aan het eind van de middag. Je kan de voorbereidingstijd ’s ochtends iets bekorten door de avond tevoren, als je de bonen in de week zet, ook alvast het prei-wijnmengsel te maken.
Restjes
Waarschijnlijk hou je – in de context van een driegangenmenu – wat over van de Boston baked beans. Je kan er voor kiezen om wat minder te maken, maar daar hou ik zelf niet zo van. Het staat zo schraal, als alles precies opgaat. (Tenzij iedereen twee keer opschept, natuurlijk.) Een restje kan je prima een paar dagen in de koelkast bewaren. Met een paar worstjes erbij (want het spek gaat geheid op hoor) en wat rauwkost heb je dan een makkelijk avondmaal.
Een kleiner restje verwerk je tot een lekkere soep: bak een gesnipperde ui bruin en voeg een fijngehakte teen knoflook toe. Bak een blikje tomatenpuree kort mee. Voeg het restje bonen toe, samen met een pijpje oud bruin en eenzelfde hoeveelheid bonenvocht. Laat een kwartiertje zachtjes koken, pureer dan met de staafmixer tot een gladde soep. Snij een stukje salami in piepkleine blokjes en warm die mee. Proef op zout en peper. Voeg een ruime hand taugé toe en serveer direct.
↑