Appel-lijsterbesgelei voor 20 personen


lijsterbessen en appels

Appel-lijsterbesgelei is lekker naast gebraden vlees, op een broodje met ham (en een beetje rucola) of bij een stukje belegen kaas. De smaak is licht bitter en zoet, de structuur is glad.

Hieronder vind je het receptkaartje van de gelei. Klik hier voor het recept van de chutney. Heb je vragen of opmerkingen? Laat onderaan deze pagina een bericht achter en ik reageer zo snel mogelijk.

Lees ook de blogpost Straks veel eters blij maken met appel-lijsterbeschutney.

 

 

[table id=3 /]

 

 

Boodschappenlijstje

Lijsterbes,  350 gram schoon gewogen

1,5 kilo appel  (1 kilo schoon gewogen)

Stukje verse gember (plm. 2 cm.)

Kruidnagels (8 stuks)

1 pondspakje geleisuiker ‘extra’

 

 

 

Stap 1: Lijsterbessen plukken, rissen en ontbitteren.

Werkwijze

Ga op pad met een schaartje en een tas of zak. Knip hier en daar trossen bessen van de bomen / struiken. Neem mooie, volle bessen. De ingedroogde of aangetaste trosjes laat je hangen. Uiteindelijk wil je 350 gram bessen hebben, schoon gewogen (dus zonder takjes en blaadjes).

Thuis ris je de lijsterbessen van de steeltjes en was je ze. Kies dan een methode om de bessen minder bitter te maken:

  1. Vries ze een nachtje in en ontdooi ze weer, of
  2. Zet ze een nacht weg in een mengsel van 1/3 azijn en 2/3 water, of
  3. Kook ze op in ruim water en giet af.

 

 

 

Stap 2: Gelei maken

Ingrediënten

  • 350 gram lijsterbes (schoon gewogen), ontbitterd (zie stap 1)
  • 1,5 kilo appel  (1 kilo schoon gewogen)
  • 4 dl water
  • Stukje verse gember van plm. 2 cm.
  • 8 kruidnagels
  • halve theelepel zout
  • 8 draaien van de pepermolen
  • 1 pond geleisuiker ‘extra’

Werkwijze

Schil de appels en snij ze in kleine blokjes. Schil het stukje gember en snij het in dunne plakjes. Doe lijsterbes, appel, gember en de kruidnagels met 4 dl. water in een pan. Breng op een laag pitje aan de kook en laat 20 minuten sudderen.

Wrijf het mengsel daarna door een zeef en meet de hoeveelheid af. Je hebt nu ongeveer 8 dl. puree. Breng dit samen met de geleisuiker aan de kook en laat het even doorkoken – zie de gebruiksaanwijzing op het pak. Schuim zo nodig af.

Zet de schone pot of potten (zie tips & trucs) op een vochtige doek en giet hier de kokende vloeistof in. Draai de deksel er stevig op en zet op de kop, tot de potten zijn afgekoeld. Zet ze dan koel en donker weg. Een etiketje erop is handig.

 

 

 

Tips en trucs

Binnen een maaltijd, geserveerd naast vlees bijvoorbeeld, heb je ongeveer 50 gram per persoon nodig. De kilo die dit recept oplevert, is dus genoeg voor 20 personen.

Je kan er voor kiezen alles in één pot te doen (een weckpot, bijvoorbeeld). Dat staat best stoer, en je kan er aan tafel uit laten scheppen.

Als je nog niet weet aan hoeveel personen je dit gaat uitserveren kies je voor kleinere potjes. Met een etiket er op kan je die ook prima op tafel zetten. Zo ziet iedereen gelijk wat ‘ie eet – lof zal je deel zijn.

Welk formaat pot je ook kiest: zorg dat ze héél schoon zijn. Was ze grondig (ook de deksels!). Dat kan in de afwasmachine of met de hand, met een sodasopje. Spoel ze vlak voor gebruik om met kokend water – ook de deksels weer. Zet ze dan op de kop weg, op een schone theedoek.

Als je schoon werkt, kan je de gelei zeker zes maanden bewaren.