Bisschopswijn voor 10 personen


Bisschopswijn

Een geurig warme bisschopswijn, iets toepasselijkers is er niet voor Sinterklaasavond, Heel simpel, heel lekker. Hier is een recept waarmee je naar hartenlust kunt variëren. Zelfs in het tempo waarin je de wijn wilt klaarmaken: snel of langzaam. De langzame variant maak je de avond tevoren al klaar, en warm je vlak voor het serveren op. De snelle versie vergt iets meer aandacht: hij moet een uurtje trekken op laag vuur. Het is aan jou om te bezien wat het beste in je planning past.

Ik zou de bisschopswijn schenken als welkomstdrankje, voorafgaand aan de Sinterklaasmaaltijd voor pakjesavond. Dat driegangenmenu is voor 10 personen, vandaar dat ik dat aantal hier ook aanhoud.

Onder het recept vind je zoals gewoonlijk extra informatie in de sectie Tips & Trucs,

Heb je vragen of opmerkingen? Laat onderaan deze pagina een bericht achter en ik reageer zo snel mogelijk.

 

Ingrediënten

  • 2 flessen rode wijn (à 7 dl.), kies een eenvoudige (huis)wijn
  • 14 kruidnagels
  • 10 kardemompeultjes
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 sinaasappels
  • 100 gram suiker of honing
  • naar keuze evt. ook: plakjes gember, steranijs, korianderzaad, citroen, foelie.

 

 

Werkwijze

Boen de sinaasappels onder heet water, om het waslaagje te verwijderen. Halveer ze, steek de kruidnagels in de schil. Leg in een pan, tezamen met de andere kruiderij, de wijn en de suiker.

Snel: Doe een deksel op de pan en breng langzaam tegen de kook aan- maar laat het niet koken! Schuif er een sudderplaatje onder of zet op een theelichtje en laat zo een uurtje trekken.

Langzaam: Doe een deksel op de pan en laat het geheel zo een nachtje staan. Breng het vlak voor het serveren tegen de kook aan. Laat 5 minuten rusten.

Serveren: Giet uit door een theezeefje in hittebestendige (thee) glazen. Garneer desgewenst met een schijfje sinaasappel.

 

Tips & Trucs

 

Alcoholvrij ….

Een versie zonder alcohol: gebruik druivensap en laat de suiker achterwege. Appel- bessensap is ook geschikt voor een AV-variant.

.

.. of met een extra scheut

Hou je van een stevige borrel, dan is het lekker om vlak voor het serveren een scheut drank aan de bisschopswijn toe te voegen. Cognac is klassiek, maar een scheut bessenjenever, wodka of whiskey kan evenzogoed. Als de smaken in het gezelschap verschillen kan je de drank per individueel glas toevoegen.

 

Troebel of helder

De bisschopswijn in dit recept wordt een beetje troebel van het sinaasappelsap. Als je dat niet zo mooi vindt, kan je er voor kiezen om alleen de sinaasappelschil mee te laten trekken. Neem dan vier sinaasappels, en schil ze zo dun dat het wit niet meekomt.

 

Niks Nederlands

Hoewel het mooi bij Sinterklaasavond past, is bisschopswijn niet specifiek Nederlands. De site Coquinaria schrijft er over. Daar vind je trouwens ook aardige Sinterklaasrecepten en achtergrondinformatie.

Ook de lezenswaardige site Sacré Cuisine -over eten en (christelijke) feesten- schrijft over het Sinterklaasfeest en geeft recepten.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.