Blokjes en ballen (kokos-limoenpudding met lychees)


Blokjes en ballen (kokos-limoenpudding met lychees) voor 12 personen

Hoewel dit dessert niet van oorsprong Surinaams is, past het wel erg goed in het driegangenmenu rondom pom. Het voorgerecht en hoofdgerecht zijn vrij stevig, dit dessert is lekker licht en fris.

De pudding wordt gemaakt van kokosmelk, limoen en gelatine. Voor een vegetarisch/veganistische variant kan je agar-agar gebruiken. Je stort de pudding in een lage, rechthoekige vorm. Als ze is opgestijfd  snijd je er kubusjes van, van een formaat gelijk aan de lychees.

De lychees komen uit blik en vind je in ieder geval bij de toko. Soms worden ze (ook in de supermarkt) wel vers verkocht. Elk ander tropisch fruit is goed in dit dessert, maar lychees vind ik vanwege hun kleur –glanzend wit- het mooist.

Ook de kokosmelk komt uit blik. Je vindt het in de supermarkt in het Aziatisch / buitenlandse hoekje.

In een driegangenmaaltijd Rondom Pom is dit recept goed voor 12 personen.

Hieronder vind je het receptkaartje van de Blokjes en ballen. Heb je vragen of opmerkingen? Laat onderaan deze pagina een bericht achter en ik reageer zo snel mogelijk.

 

 

[table id=29 /]

 

 

Boodschappenlijstje

Kokosmelk, 3 blikken (1350 ml)

Lychees, 3 blikken (uitlekgewicht 750 gram)

Suiker, 75 gram

Gelatine, blaadjes, 40 gram

Limoen, 3 stuks

 

 

 

Stap 1, de pudding maken

Ingrediënten

  • 3 blikken (1350 ml) kokosmelk
  • 3 blikken lychees
  • 75 gram suiker
  • 40 gram gelatineblaadjes
  • 3 limoentjes

 

Werkwijze

Week de blaadjes gelatine in ruim water. Boen de limoentjes en rasp de schil. Pers ze uit. Breng de inhoud van 1 blik kokosmelk tegen de kook aan, los er de suiker in op. Knijp de gelatine uit en los die op in de hete kokosmelk. Roer er het limoensap, de limoenrasp, de overige blikken kokosmelk en het vocht uit 2 blikken lychees door. Meng grondig. Spoel dan een lage rechthoekige vorm (inhoud 2,5 l.) om met koud water. Giet hierin het kokosmengsel. Dek af en laat de pudding minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.

 

 

 

Stap 2, het dessert afmaken en serveren

Ingrediënten

  • 1 blik lychees en de lychees uit stap 1 (inhoud van 2 blikken)
  • de kokospudding (stap 1)

 

Werkwijze

Zet 10 kommetjes klaar, of twee ruime komen waaruit iedereen zichzelf kan bedienen. Giet het laatste blik lychees af (het vocht wordt niet gebruikt), Verdeel het fruit (de inhoud van 3 blikken) over de kommen. Snijd de pudding in blokjes, ongeveer even groot als de lychees. Schep de pudding voorzichtig door het fruit. Serveer.

 

 

Fotocredits: highlandstoday.com; thaifoodabout.com; aziatische-ingrediënten.nl; groentefruit.blogspot.com