Bruschette met bottargaboter


Bruschette met bottargaboter voor 10 personen

 

Een gegrild stukje brood met bottargaboter en een blaadje rucola, een lekker hapje voor bij het aperitief.

Bottarga di muggine is de gezouten, geperste, gedroogde kuit van harder. In Italië, en zeker op Sardinië, is het een goed verkrijgbaar product. In Nederland veel minder en bovendien duurder. Maar dat maakt het dan tegelijkertijd weer héél geschikt om te dienen als hapje voor een feestelijk menu, met Kerstmis bijvoorbeeld. Ik meng het – niet erg Sardijns overigens, maar wel heel lekker – met zachte boter. Die gaat op een geroosterd stukje ciabatta of stokbrood, samen met een paar blaadjes rucola.

Bottarga koop je in Italiaanse winkels of online, bijvoorbeeld hier. Als vervanging voor de bottarga zou je gezouten ansjovis kunnen gebruiken. Niet dat die erg op bottarga lijkt, maar ook met ansjovis maak je een lekker vissige, smaakvolle boter.

Hieronder vind je het receptkaartje van de bruschette. Heb je vragen of opmerkingen? Laat onderaan deze pagina een bericht achter en ik reageer zo snel mogelijk.

Dit recept is onderdeel van een vijf gangen kerstdiner, lees er meer over via deze link.

Receptkaartje bruschette met bottargaboter
voor 10 personen
StappenPlanning tot het moment van serverenTijd (inclusief klaarzetten en opruimen)
Bekijk het BoodschappenlijstjeStap 1: de boter maken een dag tot 4 uur tevoren 15 minuten, excl. het zacht laten worden van de boter
Stap 2: de bruschette grillen 4 uur tot 30 minuten tevoren15 minuten, inclusief voorverwarmen van de grill
Stap 3: de bruschette opmaken en serveren10 minuten tevoren10 minuten

 

Boodschappenlijstje

125 gram boter

25 gram bottarga (of 8 ansjovissen, bij voorkeur uit pekel)

Handvol rucola

1 ciabatta of stokbrood (20 sneetjes)

[maxbutton id=”22″]

 

 

Stap 1, de boter maken

Laat de boter buiten de koelkast zacht worden.

Snijd 20 flintertjes van de bottarga en rasp de rest zeer fijn. Meng met de boter.

(Ansjovis: Spoel de pekel van de vis en ontgraat ze zo nodig. Snij in heel fijne stukjes en wrijf die in een vijzel fijn, meng met de boter. Geen vijzel? Smelt een beetje boter in een steelpannetje en laat op heel laag vuur daarin de stukjes ansjovis oplossen. Laat afkoelen en meng met de rest van de boter.)

[maxbutton id=”22″]

 

 

Stap 2,  bruschette grillen

Zet de grill aan en rooster het brood aan beide zijden. Blijf erbij, anders blijf je bezig wegens geblakerd. Laat afkoelen.

[maxbutton id=”22″]

 

 

Stap 3, bruschette opmaken en serveren

Besmeer de sneetjes met de bottarga-boter. Druk er een paar blaadjes rucola in en leg het flintertje bottarga op ieder uiteinde. Serveer bij  het aperitief.

[maxbutton id=”22″]

 

 

Fotocredits: www.opensourcefood.com; www.mediterraneandirect.wordpress.com; www.bottargaandco.com; www.zaden-online.eu; www.bigoven.com