Gado gado in de winter


Gado gado in de winter, voor 12 personen

Gado gado in de winter? Om een of andere reden is de Indische keuken heel geschikt om ’s winters uit te koken. Misschien omdat er zoveel lekkere Indische stoofpotjes zijn. En ook omdat wintergroenten er goed in passen. Zelfs in een gerecht dat je eerder met de zomer associeert: gado gado, geblancheerde groenten met een lekkere pindasaus.

Lees meer over zomerse wintergerechten in het blog De was-het-maar-voorjaar blues 

Gado gado is een fijn gerecht om voor een grote groep te koken. Je eet de schotel op kamertemperatuur, en dat betekent dat je hem helemaal vooraf kunt klaarmaken. De pindasaus is maak je ook tevoren (zelf uiteraard) en warm je weer op. Serveer er rijst bij; hier lees je hoe je dat succesvol aanpakt voor een tafel vol eters. 

In principe is gado gado een vleesloos maal (veganistisch zelfs, als je het ei achterwege laat). Juist ’s winters is het leuk om er een sateetje bij te grillen – van varken voor de vleeseters, van tempeh voor de vega’s. Buiten hè, op de barbecue. Zolang het niet regent kan dat echt prima, ook al omdat het feitelijke grillen maar tien minuutjes neemt. De gasten vinden het altijd leuk om even buiten bij de warmte van de bbq te staan. Een minireceptje vind je bij de Tips & trucs (onder het recept).

Nu heb je enkel nog een voorafje en een dessert nodig om er een feestelijke maaltijd van te maken. In de sectie Tips & trucs vind je een paar suggesties.

Hieronder vind je het recept voor de gado gado met pindasaus. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat onderaan deze pagina een bericht achter en ik reageer zo snel mogelijk.

 

Boodschappenlijstje

Spitskool, een kleine (750 gram schoongemaakt)

Sperzieboontjes, 900 gram (diepvries)

Winterwortel, 600 gram

Taugé, 400 gram

Aardappel, 750 gram

Uien, 200 gram

Knoflook, 8 tenen

Selderijblad, 1 bosje

Eieren, 12 stuks

Tofu, 1 pak (350 gram)

Pindakaas, 2 potten (à 350 gram)

Assem (tamarindepasta), 3 el. (alternatief: citroensap)

Santen (blok, creamed coconut), 150 gram (alternatief: kokosmelk, 2 blikken à 0,5 l.)

Gula djawa, 2 el. (Javaanse suiker) (alternatief: donkerbruine basterdsuiker)

Ketjap, zoet, 4 el.

Sambal trassi, 8 tl. (of sambal oelek en een stukje trassi, laat de trassi achterwege voor een volledig vegetarische maaltijd)

Kroepoek, 100 gram en emping, 100 gram (neem voor vegetariërs alleen emping)

Gefruite uitjes, 100 gram

Zonnebloemolie

Stap 1, groente, eieren en tofu voorbereiden

(een dag tot 2 uur tevoren)

 

Ingrediënten

 • 1 kleine spitskool (750 gram schoongemaakt)
 • 900 gram sperzieboontjes (diepvries)
 • 600 gram winterwortel
 • 400 gram taugé
 • 750 gram aardappel
 • 12 eieren
 • 1 pak tofu (350 gram)
 • Zonnebloemolie

 

Werkwijze

Schil de aardappels en kook ze in plm. 20 minuten gaar. Stoom ze droog en snijd ze in dikke plakken. Breng intussen een grote pan water aan de kook. Snijd de spitskool in vieren, snijd het hart er uit en snijd dan ieder kwart overdwars in grove repen. Schil de winterwortel met een dunschiller en snijd ze in dunne schuine plakken.

Blancheer dan de groenten soort voor soort, schep ze met een schuimspaan in een vergiet. Laat ze goed uitlekken en schik ze dan soort bij soort op een (of twee) grote platte schalen. Schik ook de plakken aardappel op de schaal (schalen).

Begin met de spitskool 3 minuten), dan de wortel (2 minuten). De boontjes kunnen gewoon diepgevroren het water in. Wacht tot het weer kookt en blancheer dan nog 1 minuut en schep ze uit het water. Leg vervolgens de eieren stuk voor stuk met hulp van een lepel in het kokende water. Kook ze acht minuten, haal ze er dan met de schuimspaan uit en laat ze schrikken in koud water. Doe ten slotte de taugé in een vergiet en zet die in de gootsteen. Giet er het blancheerwater over en laat uitlekken, leg ze op de schaal (schalen).

Dek de schaal (schalen) met groente af met vershoudfolie en zet koel (maar niet in de koelkast) weg.

Verhit een scheut zonnebloemolie in een ruime koekenpan. Snijd de tofu in blokjes van 2 bij 2 cm. en droog ze op wat keukenpapier. Bak ze dan rondom bruin, Zet afgedekt apart.

 

Stap 2, pindasaus maken

(een dag tot 1 uur tevoren)

 

Ingrediënten

 • 200 gram ui
 • 8 tenen knoflook
 • 8 tl. sambal trassi (of sambal oelek en een stukje trassi; laat de trassi achterwege voor een volledig vegetarische maaltijd)
 • 2 potten pindakaas (à 350 gram)
 • 150 gram santen of 8 dl. kokosmelk
 • 2 el. gula djawa of donkerbruine basterdsuiker)
 • 4 el. zoete ketjap
 • 3 el. assem (tamarindepasta) of citroensap
 • Zonnebloemolie

 

Werkwijze

Snijd de ui en de knoflook fijn. Wrijf ze met de sambal en de suiker in een vijzel, of maal ze fijn in een blender. Bak het mengsel in een scheut zonnebloemolie op halfhoog vuur, al roerend, tot de uien geel zijn.

Snijd de santen in stukken en los ze op in 8 dl. kokend water (of breng 8 dl. kokosmelk aan de kook). Voeg het uienmengsel toe en de pindakaas, verwarm op halfhoog vuur, meng met een garde tot een homogene massa. Breng de pindasaus op smaak met de ketjap en assem, eventueel nog wat zout.

 

Stap 3, serveren

(15 minuten tevoren)

 

Ingrediënten

 • de schalen met groente
 • de gekookte eieren
 • de gebakken tofu
 • 1 bosje selderijblad
 • kroepoek en emping (neem voor vegetariërs alleen emping)
 • gefruite uitjes, 100 gram
 • de pindasaus

 

Werkwijze

Warm zo nodig op een laag pitje de pindasaus weer op en doe ze over in een paar (saus)kommen.

Pel de eieren en snijd ze doormidden. Schik ze op de schalen met groenten. Leg er de blokjes tofu tussen. Breek de kroepoek in niet te grote stukken en strooi die samen met de emping en de gefruite uitjes over de schalen. Pluk de bladselderij van de stelen en strooit ze over het geheel.

Serveer met warme rijst.

 

 

Tips & trucs

 

Saté als bijgerecht

Snijd varkensvlees (schouder of hamlap, 100 gram per vleeseter) en / of tempeh (100 gram per vegetariër) in blokjes van 2 bij 2 cm. Marineer ze in ketjap, citroensap en fijngehakte knoflook (minimaal 3 uur, een nacht is prima). Stook de barbecue op en rijg het vlees / de tempeh aan satéprikkers. Rooster ongeveer 10 minuten.

 

Aziatische ingrediënten

Huh? Gula djawa? Emping? Trassi? Als het allemaal nieuw voor je is, kijk dan eens op de site Aziatische Ingrediënten. Ook als het niet nieuw voor je is vind je hier héél veel productinformatie.

 

Vooraf en toe

Voor- en nagerechten zijn niet erg Aziatisch of Indisch, maar dat is geen reden om ze niet te serveren. Vooraf kan je denken aan maiskoekjes (perkedel jagung), bijvoorbeeld deze van Kokkie Slomo.

Als nagerecht kan je spekkoek bij de koffie serveren, maar ook blokjes en ballen maken, kokos-limoenpudding met lychees.

 

Fotocredits: aziatische-ingrediënten.nl, eicom.nl, akkerwijzer.nl, willemwever.nl, nl.wikipedia.org, diepvriesman.nl, spitskool.net, groentegroente.nl