Gevulde hele savooiekool voor 10 personen


Gevulde hele savooiekool

Hoewel je een tafel vol eters ook blij maakt met een schaal vol gevulde koolrolletjes, is een gevulde hele savooiekool bij uitstek geschikt als showstuk in een etentje voor 10 personen. Bovendien is het een adequaat middel om de was-het-maar-voorjaar blues te verdrijven. Een feestelijke maaltijd vraagt natuurlijk nog om een voorafje en een dessert. In de sectie Tips en trucs vind je een suggestie daarvoor (en nog een paar ideeën voor alternatieve vullingen).

Hieronder vind je het recept voor de gevulde kool. Je kunt hem een dag tevoren voorbereiden (tot en met stap 4, zie hieronder) en op de dag zelf afmaken. De kool stooft in de oven en vraagt geen overdreven aandacht. In de tussentijd maak je een eenvoudige tomatensaus. Serveer met lekker brood of gekookte aardappels.

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat onderaan deze pagina een bericht achter en ik reageer zo snel mogelijk.

 

Boodschappenlijstje

Savooiekool, 1 van plm. 1,5 kilo

Rundergehakt, 500 gram

Varkensgehakt, 500 gram

Wortel, 200 gram

Uien, 200 gram

Knoflook, 5 flinke tenen

Peterselie, halve bos

Salie, vers of gedroogd, 5 blaadjes

Rijst, 100 gram

Blikken tomaten, 3 à 0,5 l.

Boter, 150 gram

Kippen- of groentebouillon, plm. ¾ l.

Olijfolie, zout, peper

Bakpapier, aluminiumfolie

 

 

Stap 1, de vulling maken, deel 1

 

Ingrediënten

  • 200 gram wortel
  • 200 gram ui
  • 5 tenen knoflook
  • half bosje peterselie
  • 100 gram rijst
  • Olijfolie, zout, versgemalen peper

Werkwijze

(Zet alvast een grote pan water op voor stap 2)

Snipper de uien fijn, snijd de wortel in piepkleine blokjes, hak het knoflook grof en de peterselie fijn, snijd het verse salieblad in smalle reepjes. Verwarm een koekenpan met een flinke scheut olijfolie en fruit daarin de ui en wortel op laag vuur ongeveer 10 minuten. Voeg dan knoflook en kruiden toe, en laat nog een minuut fruiten. Laat het mengsel dan afkoelen terwijl je verder gaat met stap 2

 

 

Stap 2, de koolbladeren blancheren

 

Ingrediënten

  • 1 savooiekool van plm. 1,5 kilo
  • Een grote pan kokend water

 

Werkwijze

Haal de bladeren van de savooiekool stuk voor stuk voorzichtig los, ze moeten heel blijven. Het hart van de kool (diameter plm. 8 cm.) laat je heel, verwijder wel de stronk.

Leg zoveel bladeren tegelijk in het kokende water als er makkelijk in de pan passen. Blancheer plm. 3 minuten, schep ze dan uit de pan en laat ze uitlekken op een vergiet. Herhaal dit met de overige bladeren. Snijd (of knip) de middelste, dikke nerven uit de bladeren.

Kook als laatste het hart van de kool 5 minuten en laat het uitlekken.

 

Stap 3, de vulling maken, deel 2

Ingrediënten

  • 500 gram rundergehakt
  • 500 gram varkensgehakt
  • Het afgekoelde ui-wortel-mengsel (stap 1)
  • Het koolhart (stap 2)
  • 100 gram rijst
  • 2 tl. zout
  • 1 tl. versgemalen peper

 

Werkwijze

Hak het koolhart fijn en meng het met het gehakt, het ui-wortelmengsel, de rijst en zout/peper. Meng alles grondig.

 

Stap 4, de ‘kool’ weer opbouwen

 

Ingrediënten

  • De geblancheerde koolbladeren
  • De vulling
  • Beetje olijfolie

 

Werkwijze

Vet de vuurvaste, ronde, liefst wat bolle schaal licht in met olijfolie. Bekleed de schaal dan met de eerste laag koolblad. Neem hiervoor de mooiste en grootste bladeren (houd 1- 2 grote bladeren apart om straks de schaal mee af te dekken – deze hoeven niet mooi te zijn, ze eindigen uiteindelijk onderop). Leg ieder koolblad met de bolle kant naar beneden en de stronkzijde omhoog. Laat de bladeren elkaar licht overlappen, zodat de schaal volledig is bedekt. Verdeel hier een dunne laag van de vulling over. Bedek die weer met koolbladeren (nu de iets kleinere), daarover weer een dunne laag vulling. Werk zo naar het midden toe.

Vouw overhangend blad over de vulling naar binnen en dek dan of met het achtergehouden grote koolblad.

(Tot hier kan je de gevulde kool een dag tevoren klaarmaken. Dek in dat geval af met plasticfolie en zet koel weg.)

 

Stap 5, de gevulde kool stoven

 

Ingrediënten

  • De voorbereide kool
  • Kippen- of groentebouillon, plm. ¾ l.
  • Bakpapier, aluminiumfolie.

 

Werkwijze

Verwarm de oven voor op 2000C. Verhit de bouillon. Schenk de bouillon tussen de rand van de vorm en de buitenste bladeren, licht het bovenste blad op en giet ook bouillon in de gevulde kool. Het vocht moet tot ongeveer 1 centimeter onder de rand van de schaal komen. Knip een cirkel van bakpapier en leg die bovenop de kool, stop het een beetje in. Dek af met aluminiumfolie.

Zet de vorm in een ovenschotel o.i.d. zodat eventueel overborrelend vocht wordt opgevangen. Zet het geheel een half uur in de oven (tot de bouillon borrelt) en verlaag dan de temperatuur naar 1750C (als je de kool de dag tevoren maakte, neemt deze stap 1 uur). Stoof nog ongeveer 2 uur in de oven, of tot de kerntemperatuur 750C is. Kijk af en toe of er nog voldoende vocht in de vorm is en vul dat zo nodig aan.

 

Stap 6, de tomatensaus maken

Ingrediënten

  • 3 blikken tomaten 0,5 l.
  • 150 gram boter
  • 3 tl. zout
  • 1 tl. versgemalen peper

 

Werkwijze

Begin uiterlijk 45 minuten voor het moment van serveren.

Stort de inhoud van de blikken tomaten in een pan en snijd de tomaten in stukjes. Verwijder harde steelaanzetten. Voeg zout, peper en boter toe, breng aan de kook. Laat dan de tomatensaus een half uur heel zachtjes pruttelen, roer af en toe.

 

Stap 7, serveren

Giet voorzichtig de resterende bouillon uit de schaal met kool. Leg er een groot bord of platte dienschaal op en keer. Dien op met de tomatensaus en lekker brood of gekookte aardappeltjes.

 

Tips & trucs

Vooraf en toe

Als voorgerecht past een kleine linzensalade heel goed. Kook zelf linzen of neem ze uit blik, meng ze met een (uiteraard zelfgemaakte) mosterddressing. Maak individuele bordjes met wat rucola, daarop de linzen, wat verse geitenkaas en ringetjes bosui. Brood erbij.

Als dessert zou ik de dag tevoren een lekkere citroentaart bakken, bijvoorbeeld deze van Onno Kleyn, en daar wat mascarpone bij geven.

 

Variaties

Op het thema gevulde kool kan je eindeloos variëren. Denk bijvoorbeeld aan een ‘Marokkaanse’ vulling met lamsgehakt, rozijnen, paprikapoeder en komijn; wat ras el hanout of harissa door de tomatensaus, couscous erbij. Of een ‘Chinese’ vulling van varkensgehakt, garnalen en zoute sojasaus; verse gember en knoflook door de tomatensaus, rijst er naast. Of een ‘Duitse’ vulling met worstvlees en kummel.