Komro komro tapoe asing, zuur van komkommer, Surinaams bijgerecht voor 12 personen
Bij een Surinaamse maaltijd hoort zuurgoed. Deze komro komro tapoe asing, zuur van komkommer, past goed bij de stofoe bontjie (stoof van sperziebonen), die samen met rijst bij pom wordt geserveerd.
Maak de komro komro zo pittig als je zelf wilt: mild door de peper heel te laten en zo mee te laten trekken, pittig door een stukje fijn te snijden en toe te voegen. Madame Jeannette pepers zijn het geurigst, maar met een Spaanse peper kan het eventueel ook. De rode ui geeft een mooi roze tintje, maar kan desnoods vervangen worden door een gewone gele ui.
De komro komro wint aan smaak als hij een nachtje kan staan. Heb je daar geen tijd voor, laat hem dan toch minimaal 3 uur rusten.
In een driegangenmaaltijd Rondom Pom is dit recept goed voor 12 personen.
Hieronder vind je het receptkaartje van de Komro komro tapoe asing. Heb je vragen of opmerkingen? Laat onderaan deze pagina een bericht achter en ik reageer zo snel mogelijk.
Boodschappenlijstje
komkommers, 2 grote of 3 kleine
rode ui, 2 stuks
knoflook, 2 teentjes
azijn, 2 dl.
suiker, 2 eetlepels
zout, 2 theelepels
rode peper, 1 (bij voorkeur Madame Jeannette)
↑
Stap 1: Azijnmengsel voorbereiden
Ingrediënten
- 2 dl. water
- 2 dl. azijn
- 2 el. suiker
- 2 tl. zout
Werkwijze
Breng het water aan de kook en los het zout en de suiker er in op. Meng de azijn erdoor en laat verder afkoelen.
↑
Stap 2: Komkommermengsel voorbereiden
Ingrediënten
- 2 grote of 3 kleine komkommers
- 2 rode uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode peper (bij voorkeur Madame Jeannette)
- het azijnmengsel (stap1)
Werkwijze
Snijd de knoflook heel fijn, de ui in ragfijne ringen en schaaf de komkommer (gewassen, ongeschild) in dunne plakjes. Meng alles door het azijnmengsel, voeg de peper toe (zie de opmerkingen in de toelichting op het recept). Dek af en zet minimaal 3 uur koel weg. Roer het tijdens de rusttijd een paar keer om.
↑
Stap 3: Serveren
Schep de komkommer uit het zuur, verwijder de peper en doe over in twee of meer kommen.
↑
Fotocredits: komkommernet.nl; thuismaken.nl; nl.wikipedia.org