Loukoumades


Loukoumades, Griekse oliebolletjes met honing, kaneel, sesam en oranjebloesem

Loukoumades, ik schreef er over in het blog Grieks zonder feta. Kleine oliebolletjes. een heerlijke variant op de Hollandse bollen. De loukoumades zijn niet gevuld, maar krijgen hun smaak door het stroopje van honing, kaneel en oranjebloesem waar je ze direct na het frituren doorheen haalt. Daarna bestrooi je ze met sesamzaadjes. Ze zien er schattig uit.

Het beste boek voor de Griekse kookkunst, Chrissa Paradissis, 1982 | Een tafel volHet recept komt uit ‘Het beste boek over de Griekse kookkunst’ van Chrissa  Paradissis. editie 1982. Misschien kan je er tweedehands nog aankomen. Hoewel het een beetje een toeristeneditie is, zijn de recepten geweldig: je kookt er écht Grieks mee.

Hieronder vind je het recept van de loukoumades. Heb je vragen of opmerkingen? Laat onderaan deze pagina een bericht achter en ik reageer zo snel mogelijk.

 

 

Ingrediënten

1 zakje droge gist (7 gram), of 30 gram verse gist

500 gram bloem

1 tl. suiker

1 tl. zout

0,5 pot vloeibare honing

1 tl. kaneel

1 el. oranjebloesemwater

50 gram sesamzaadjes

frituurolie

 

Stap 1. het beslag starten

Los de gist op in 2,5 dl. lauw water. Roer er 1 tl. suiker door en 200 gram bloem. Roer het tot een glad deeg. Dek het af en laat het op een warme plaats een uur rijzen.

 

Stap 2, het beslag afmaken

Roer nu nog eens 2,5 dl. lauw water door het deeg, met 300 gram bloem en 1 tl. zout. Dek het weer af en laat het op een warme plaats anderhalf uur rijzen.

 

Stap 3, het honingstroopje maken

Verwarm een halve pot vloeibare honing in een steelpannetje, op een laag pitje. De honing wordt daardoor nog vloeibaarder. Roer er een eetlepel oranjebloesemwater door. Zet ook alvast een diep bord met sesamzaadjes klaar.

 

Stap 4, de loukoumades frituren

Verwarm de frituurolie tot 1800C. Schep met een koffielepel kleine beetjes deeg in de olie, niet meer dan 10 per keer. Schep ze er uit als ze bol staan en goudbruin zijn en laat ze even uitlekken op keukenpapier. Haal ze dan door het honingstroopje en de sesamzaadjes. Serveer warm.

 

 

 

 

fotocredits loukoumades: margaritastastykitchen.com