Oeufs en cocotte


 

Oeufs en cocotte, eieren in een potje, doen het goed aan de ontbijttafel (en bij de brunch of lunch), maar worden ook gegeven als voorgerecht. In alle gevallen wordt er wat geroosterd brood bij geserveerd.

Omdat je de eieren in individuele potjes maakt, kan je eenvoudig rekening houden met wat mensen niet mogen of willen eten, altijd handig met een tafel vol.

Het principe van oeufs en cocotte is dat je wat lekkers in een eenpersoons  vuurvast schaaltje legt (een ramequin, een kopje kan ook), samen met wat saus of room. Daarop breek je een ei, en daarover verdeel je nog wat room en/of boter zodat het eiwit niet uitdroogt tijdens het garen.

Je gaart het geheel au bain-marie. Dat gaat het handigst in de oven, maar bij gebrek daaraan kan het ook in een pan bovenop. Voor erg hongerige types kan je een dubbele portie in een (vuurvaste) mok maken.

 

Werkwijze

Verwarm de oven voor tot 2000C. Vet zoveel potjes in als je dadelijk mensen aan tafel hebt. Zorg voor een braadslede of lage schaal waarin de potjes straks au bain marie kunnen garen. Breng het water voor de bain marie aan de kook.

Vul ieder potje met een van onderstaande receptjes (of een combinatie ervan, of een recept naar eigen inzicht – zo moeilijk is het niet…). Zet ze in de braadslede en giet er water bij tot 1 cm. onder de rand van de potjes.

Schuif het geheel in de oven. Controleer na 8 minuten of het ei voldoende is gestold. Het wit moet stevig zijn, de dooier vloeibaar. Gaar zo nodig nog een paar minuten verder.

 

Verschillende vullingen

Met mosterdroom en gedroogde tomaat:

1 eetlepel de crème fraîche gemengd met een koffielepel mosterd, daarop 1 fijngesneden gedroogde tomaat, daarop het ei, peper en zout, daarop een paar kleine vlokjes boter en 1 eetlepel fijngeraspte parmezaan.

 

Met camembert:

1 eetlepel slagroom, 1/8 camembert in blokjes, daarop het ei, peper en zout, daarop een eetlepel slagroom een paar kleine vlokjes boter. Eenmaal klaar bestrooien met wat fijngeknipte bieslook.

 

Met ham en tomatensaus:

2 eetlepels tomatenstukjes uit blik, een snufje verkruimeld salieblad, 30 gram achterham in kleine blokjes, daarop het ei, peper en zout, daarop een eetlepel slagroom een paar kleine vlokjes boter.

 

Met spinazie:

1 koffielepel gesmolten boter, 2 eetlepels spinazie (gekookt), beetje nootmuskaat, daarop het ei, peper en zout, daarop een paar kleine vlokjes boter en 1 eetlepel fijngeraspte parmezaan.

 

Met asperge en sinaasappel:

1 eetllepel gesmolten boter, 2 eetlepels aspergestukjes (gekookt), beetje geraspte sinaasappelschil,  daarop het ei, peper en zout, daarop een eetlepel room en een paar kleine vlokjes boter.

 

Enfin, je begrijpt het wel. Paddestoelen, een restje ratatouille, een geurig geitenkaasje, grijze garnaaltjes…. De mogelijkheden zijn eindeloos.

 

Fotocredits: cuisineactuelle.fr