Pinda bravoe (Surinaamse pindasoep) als voorgerecht voor 12 personen
Pinda bravoe, een stevig soepje. Het wordt vaak als hoofdgerecht gegeten, dan gaat er zoutvlees in en kip, en eet je het met rijst en tomtom (balletjes van bakbanaan). Hier is de pinda bravoe de eerste gang in een Surinaamse driegangenmaaltijd, het vlees en de bijgerechten blijven daarom achterwege.
De bouillon is bij voorkeur van kip, en in het driegangenmenu houd je die over van de kip die je in de pom gebruikt. Als je vegetarische pom maakt en ook het voorgerecht vegetarisch wilt houden, gebruik je groentebouillon.
Pindabravoe smaakt prima met gewone pindakaas, de pit ontleen je aan de peper die je laat meetrekken. Een madame Jeannettepeper is het geurigst, maar een andere peper kan ook. Je houdt de bravoe mild door de peper heel te laten en zo mee te laten trekken. Een pittiger variant maak je door een stukje peper fijn te snijden en toe te voegen.
In ‘echte’ Surinaamse pinda bravoe gaat natuurlijk Surinaamse pindakaas. Die is voor bakra’s best pittig. Gebruik eventueel half Surinaamse, half Nederlandse pindakaas en overweeg of je nog peper wilt gebruiken.
Je kunt de soep (tot een dag) tevoren maken en vlak voor de maaltijd opwarmen.
In een driegangenmaaltijd Rondom Pom is dit recept goed voor 12 personen
Hieronder vind je het receptkaartje van de Pinda Bravoe. Heb je vragen of opmerkingen? Laat onderaan deze pagina een bericht achter en ik reageer zo snel mogelijk.
Boodschappenlijstje
Bouillon, 2,5 liter, bij voorkeur zelf getrokken van kip
Pindakaas, 700 gram
Bladselderij, 1 flinke bos
Rode peper, 1 (bij voorkeur Madame Jeannette)
Ui, 1
Pimentkorrels, 10 stuks (lontai in het Surinaams)
↑
Stap 1, de bravoe maken
Ingrediënten
- 2,5 l. bouillon, 2,5 liter, bij voorkeur zelf getrokken van kip
- 700 gram pindakaas
- 1 flinke bos bladselderij
- 1 rode peper (bij voorkeur Madame Jeannette)
- 1 ui
- 10 pimentkorrels (lontai in het Surinaams)
Werkwijze
Breng de bouillon aan de kook met de pimentkorrels. Snijd de ui fijn en voeg die toe, doe hetzelfde met de bladselderij. Roer dan de pindakaas los met een paar soeplepels hete bouillon, tot een gladde massa. Voeg het pindakaasmengsel bij de bouillon en doe de peper erbij. Laat de soep nu zachtjes 20 minuten koken. Vis de peper uit de soep. Laat het geheel snel afkoelen, of ga direct verder met stap 2.
↑
Stap 2, (opwarmen en) serveren
(Als je de bravoe tevoren klaarmaakte: warm de afgekoelde soep op, in plm. 15 minuten op halfhoog vuur. Roer regelmatig.)
Als de bravoe te dik is naar je smaak, voeg dan nog wat water of bouillon toe. Serveer in kleine kommen.
↑
Fotocredits: infobron.nl; groentenenfruit.nl