Pom met haan (of kip) voor 12 personen


Pom met haan (of kip) voor 12 personen

Pom is een echt Surinaams feestgerecht, heel geschikt om voor een grote groep te koken. Het is een ovenschotel met als basis geraspte tajerknol en een kruidige vulling van haan of kip, in dit geval. Dat raspen kan je zelf doen, maar toko’s verkopen ook geraspte tajer uit de diepvries. Wel zo praktisch. Pom wordt gewoonlijk gemaakt met kip, maar ook met zoutvlees of vis. En er is (maar dat is wel nieuwerwets) ook een vegetarische versie – klik hier voor het vegetarische recept.

Ik gebruik een (niet te) jonge haan (lees in het blog over de reden daarvan), maar met een goed geproduceerde kip (of soepkip, een oude legkip dus) gaat het ook prima. De haan gaar ik eerst in water met smaakmakers, zodat ik alvast een geurige basis heb voor de jus waarin het vlees verder wordt gestoofd. Bijkomend voordeel is dat je het vlees zonder botjes in de pom kan verwerken; veel mensen houden nu eenmaal niet zo van kluiven. Het overschot aan bouillon vindt zijn weg in de pindabravoe ‘light’ (dat wil zeggen: zonder vlees), die ik graag als voorgerecht bij een pom-maaltijd geef.

Serveer de pom met rijst, boontjes en zure komkommer.

Hieronder vind je het receptkaartje van de pom. Zoals gebruikelijk is het recept ingedeeld in stappen, met daarbij een tijdplanning. Ik vind het lekker als de pom een dag heeft gestaan en dan weer wordt opgewarmd. Je begint dan twee dagen tevoren met je eerste voorbereidingen. Maar je kunt pom ook op de dag zelf maken. Vergeet dan niet de tajer de nacht tevoren te laten ontdooien.

Heb je vragen of opmerkingen? Laat onderaan deze pagina een bericht achter en ik reageer zo snel mogelijk.

 

 

[table id=25 /]

 

 

 

Boodschappenlijstje

1 haan (of kip, evt. soepkip) van 2 kg

2 kilo geraspte pomtajer (2 pakken, te vinden in de diepvries van de toko)

Prei, 1

Uien, 3 grote

Peen, 1 grote

Bleekselderij, 2 stengels of een stuk knolselderij

Knoflook, 8 tenen knoflook

Citroen, 1 schijf

Sinaasappels, 2 stuks

Bladselderij, 1 bos

Verse peper, 1  (liefst madame Jeannette, anders een ‘gewone’ Spaanse peper)

Foelie, 1 stukje

Zonnebloemolie, 150 ml.

Roomboter, 200 gr.

Tomatenpuree, 2 blikjes à 70 gram

Piccalilly, 1 pot

 

 

Stap 1, de pomtajer ontdooien

Leg de 2 pakken pomtajer in een schaal en laat ze in de koelkast ontdooien.

 

 

Stap 2, haan (kip) garen in bouillon

Ingrediënten

  • 1 haan (of kip, evt. soepkip) van 2 kg
  • 1 prei
  • 1 ui
  • 1 grote peen
  • 2 stengels bleekselderij of een stuk knolselderij
  • 4 tenen knoflook
  • schijf citroen
  • 1 hele peper (liefst madame Jeannette)
  • stukje foelie
  • Zout

 

Werkwijze

Spoel de haan (kip) af en doe die met de smaakmakers en 2 el. zout in een grote pan. Giet er water bij tot het beest net onder staat. Breng op een laag pitje aan de kook en laat het trekken. Een half uur is voldoende als je het vlees in de bouillon laat bekoelen en de volgende dag verder verwerkt. Trek de bouillon een uurtje als je daarna gelijk verder gaat.

Een soepkip heeft vanzelfsprekend meer tijd nodig. Ga er van uit dat die zeker twee uur moet trekken. Test de gaarheid af en toe. De kip moet niet té gaar worden, omdat ze ook nog in de saus stooft.

Wees voorzichtig met de peper, zorg dat ze niet kapot gaat. Bind de peper eventueel in een stukje (kaas)doek.

 

 

Stap 3, de pom in elkaar zetten

Ingrediënten

  • De ontdooide tajer
  • De gegaarde haan (kip) en bouillon
  • 150 ml. zonnebloemolie
  • 200 gr. roomboter
  • 2 grote uien (200 gram)
  • 1 bos bladselderij
  • 2 blikjes tomatenpuree à 70 gram
  • 1 pot piccalilly
  • 2 sinaasappels
  • Zout, peper

 

Werwijze

Haal het vlees in grote stukken van de botten. Vet een ovenschaal van 30 x  38 cm. in. Verwarm de oven voor op 1750C.

Doe de olie in een ruime (hapjes)pan en verhit die samen met 150 gr. boter. Snipper de uien en smoor ze een minuut of tien in het vet, op laag vuur. Voeg dan de knoflook toe, en een minuut later de tomatenpuree. Fruit een paar minuten mee. Doe er dan 4 dl. kippenbouillon bij. Hak het selderijblad en voeg het toe, samen met het vlees van de haan (kip). Laat het geheel rustig een kwartiertje sudderen en proef of er nog zout en peper bij moet.

Knip het puntje van de zakken tajer en laat het vocht weglopen. Doe de tajer in een kom. Pers de twee sinaasappels uit en roer het sap door de tajer. Roer ook de piccalilly erdoor, 2 el. suiker en het stoofvocht van de haan (kip).

Bedek dan de bodem van de ovenschaal met de helft van het tajermengsel. Verdeel de stukken haan daarover, druk ze er een beetje in. Dek het geheel dan af met de rest van de tajer en strijk het glad. Verdeel hierover nog 50 gram boter in vlokjes.

 

 

Stap 4, de pom bakken

Zet de pom in het midden van de oven (die voorverwarmd is tot 1750C). Als je de pom een dag tevoren maakt, bak je de schotel eerst een uur.

Als je de pom op de dag zelf bakt, is de totale (aaneengesloten) baktijd ongeveer 90 minuten. De bovenkant is dan goudbruin.

 

 

Evt. stap 5, de pom afbakken

Warm je de oven voor tot 1750C en bak de pom nog eens 45 minuten. De bovenkant is dan goudbruin.

 

 

Fotocredits: chilipeper.nl, nl.wikipedia.org, verseoogst.nl, dekooktips.com