Pom vegetarisch voor 12 personen


Pom vegetarisch voor 12 personen

Pom is een echt Surinaams feestgerecht, heel geschikt om voor een grote groep te koken. Het is een ovenschotel met als basis geraspte tajerknol en een kruidige vulling, in dit geval van groente. Dat raspen kan je zelf doen, maar toko’s verkopen ook geraspte tajer uit de diepvries. Wel zo praktisch. Pom wordt gewoonlijk gemaakt met kip, zoutvlees of vis, maar (en dat is wel nieuwerwets) ook in een vegetarische versie.

Wil je toch (of ook) een pom met kip maken? Klik hier voor het recept. En lees meer over het eten van goed vlees in het blog.

Voor deze pom maak ik eerst een groentebouillon, voor de saus waarin de groenten stoven, Het overschot van de bouillon gaat in de vegetarische pindabravoe die ik graag als voorgerecht bij een pom-maaltijd geef.

Ik serveer de pom meestal met rijst, boontjes en zure komkommer.

Hieronder vind je het receptkaartje van de vegetarische pom. Zoals gebruikelijk is het recept ingedeeld in stappen, met daarbij een tijdplanning. Ik vind het lekker als de pom een dag heeft gestaan en dan weer wordt opgewarmd. Je begint dan twee dagen tevoren met je eerste voorbereidingen. Maar je kunt pom ook op de dag zelf maken. Vergeet dan niet de tajer de nacht tevoren te laten ontdooien.

Heb je vragen of opmerkingen? Laat onderaan deze pagina een bericht achter en ik reageer zo snel mogelijk.

 

Receptkaartje
Pom vegetarisch
voor 12 personen
StappenPlanning tot het moment van serveren Tijd (inclusief klaarzetten en opruimen)
Bekijk het
Boodschappenlijstje
Stap 1: pomtajer ontdooien2 dagen tot 1 dag
tevoren
5 minuten (plus een nacht ontdooien)
Stap 2: groente bereiden2 dagen tot 5 uur
tevoren
30 minuten (plus een uur trekken)
Stap 3: de pom in elkaar zetten1 dag tot 3 uur
tevoren
60 minuten
Stap 4: de pom bakken1 dag tot 90 minuten
tevoren
60 - 90 minuten (baktijd)
evt. Stap 5: de pom afbakken 1 uur tevoren45 minuten (baktijd)

 

 

Boodschappenlijstje

2 kilo geraspte pomtajer (2 pakken, te vinden in de diepvries van de toko)

Groenten voor de bouillon:

Prei, 1

Uien, 1 grote

Peen, 1 grote

Bleekselderij, 4 stengels of een stuk knolselderij

Knoflook, 4 tenen

Citroen, 1 schijf

Verse peper, 1  (liefst madame Jeannette, anders een ‘gewone’ Spaanse peper)

Groenten voor de vulling:

2 kilo gemengde groenten, bijvoorbeeld  wortel, prei, bloemkool en selderij.

Uien, 2 grote

Knoflook, 4 tenen

Sinaasappels, 2 stuks

Bladselderij, 1 bos

Foelie, 1 stukje

Zonnebloemolie, 150 ml.

Roomboter, 200 gr.

Tomatenpuree, 2 blikjes à 70 gram

Piccalilly, 1 pot

 

 

Stap 1, de pomtajer ontdooien

Leg de 2 pakken pomtajer in een schaal en laat ze in de koelkast ontdooien.

 

 

Stap 2,  bouillon trekken

 

Ingrediënten

  • 1 prei
  • 1 ui
  • 1 grote peen
  • 2 stengels bleekselderij of een stuk knolselderij
  • 4 tenen knoflook
  • schijf citroen
  • 1 hele peper (liefst madame Jeannette)
  • stukje foelie
  • Zout

Werkwijze

Doe de groenten grof gesneden met de smaakmakers en 2 el. zout in een grote pan. Giet er 2,5 l. water bij. Breng op een laag pitje aan de kook en laat het een uurtje trekken.

Wees voorzichtig met de peper, zorg dat ze niet kapot gaat. Bind de peper eventueel in een stukje (kaas)doek.

 

 

Stap 3, de pom in elkaar zetten

Ingrediënten

  • De ontdooide tajer
  • 2 kilo gemengde groenten, bijvoorbeeld  wortel, prei, bloemkool en selderij.
  • 150 ml. zonnebloemolie
  • 200 gr. roomboter
  • 2 grote uien (200 gram)
  • 1 bos bladselderij
  • 2 blikjes tomatenpuree à 70 gram
  • 1 pot piccalilly
  • 2 sinaasappels
  • Zout, peper

Werkwijze

Vet een ovenschaal (30 x  38 cm.) in. Verwarm de oven voor op 1750C.

Maak de groente schoon en snijd ze in stukjes.

Doe de olie in een ruime (hapjes)pan en verhit die samen met 150 gr. boter. Snipper de uien en smoor ze een minuut of tien in het vet, op laag vuur. Voeg dan de fijngesneden groente en de knoflook toe, en bak nog eens tien minuten.  Fruit als laatste de tomatenpuree een paar minuten mee. Doe er dan 4 dl. groentebouillon bij. Hak het selderijblad en voeg het toe. Laat het geheel rustig een kwartiertje sudderen en proef of er nog zout en peper bij moet.

Knip het puntje van de zakken tajer en laat het vocht weglopen. Doe de tajer in een kom. Pers de twee sinaasappels uit en roer het sap door de tajer. Roer ook de piccalilly erdoor, 2 el. suiker en het stoofvocht van de groenten.

Bedek dan de bodem van de ovenschaal met de helft van het tajermengsel. Verdeel de groenten daarover, druk ze er een beetje in. Dek het geheel dan af met de rest van de tajer en strijk het glad. Verdeel hierover nog 50 gram boter in vlokjes.

 

 

Stap 4, de pom bakken

Zet de pom in het midden van de oven (die voorverwarmd is tot 1750C). Als je de pom een dag tevoren maakt, bak je de schotel eerst een uur.

Als je de pom op de dag zelf bakt, is de totale (aaneengesloten) baktijd ongeveer 90 minuten. De bovenkant is dan goudbruin.

 

 

Evt. stap 5, de pom afbakken

Warm de oven voor tot 1750C en bak de pom nog eens 45 minuten. De bovenkant is dan goudbruin.

 

Fotocredits: chilipeper.nl, nl.wikipedia.org, verseoogst.nl, dekooktips.com