Rijst koken voor een grote groep
Rijst koken voor een grote groep … om een of andere reden lukt dat mensen niet altijd even goed en is het resultaat een waterige brij of juist een melige klont. Dat was natuurlijk niet de bedoeling.
Als je een paar eenvoudige principes toepast, lukt het je altijd. Daar heb je geen toverrijst voor nodig. En weet je wat leuk is? Dat boezemt ontzag in. Echt.
Hieronder vind je de basisbereiding voor gekookte witte rijst. Het recept gaat vooral in op de planning en de trucs die je toepast om ook voor een grote groep lekkere fluffige rijst te maken. De benodigde hoeveelheid voor jouw tafel vol eters kan je zelf uitrekenen. Lees voor een uitgebreide introductie het blog Rijst koken voor een grote groep en bekijk ook de Variaties.
Ingrediëntenlijstje
Per persoon kan je uitgaan van 75 à 100 gram rijst, langkorrelig, wit en een snufje zout.
Meet af met een inhoudsmaat (bijvoorbeeld een kopje of een litermaatje): 1 eenheid rijst heeft 1,5 eenheid water nodig.
↑
Stap 1, Rijst spoelen (of niet)
Doe de rijst in een vergiet en spoel tot er helder water af komt. Doe de rijst in een pan en voeg water en zout toe.
↑
Stap 2, Koken
Breng de pan op hoog vuur aan de kook. Zodra het water aan de zijkant van de pan lichtjes kookt, dek je de pan met een goed sluitend deksel af en zet je het geheel op je laagste pitje. Waarschijnlijk heb je een sudderplaatje nodig. Laat de rijst zo 12 minuten heel zachtjes koken. Kijk niet, want dan ontsnapt de stoom. Roer niet, want dan wordt het plakkerig.
Controleer dan of al het water is geabsorbeerd, zo niet: kook nog een minuutje verder.
↑
Stap 3, Rusten
Pak de pan in, in een theedoek of handdoek, en zet het geheel in bed. Stop het lekker warm in met genoeg dekens, dekbedden of slaapzakken. Laat het zo minimaal een half uur staan.
↑
Stap 4 Serveren
Maak de rijst zorgvuldig los met een vork en serveer.
↑
Variaties
Zilvervliesrijst
De principes zijn voor zilvervliesrijst hetzelfde, alleen gebruik je hiervoor twee keer zoveel water als rijst en is de kooktijd 30 – 40 minuten.
Pilav
Soms is rijst met iets meer smaak lekker als bijgerecht. Een eenvoudige pilav maak je door per 300 gram rijst 1 uitje te snipperen en zachtjes 5 minuten in een klont boter of scheut olijfolie te fruiten. Voeg ook een fijngehakt teentje knoflook toe. Schep dan de rijst erdoor, zodat ieder korreltje met vet is bedekt. Neem in plaats van water kippenbouillon of groentebouillon.
Nasi kuning
Deze Indische rijst is feestelijk geel en past –naast Indische gerechten- ook goed bij andere Zuid-Aziatische schotels. Zet de rijst op met half water, half kokosmelk (uit blik of pak) en voeg daaraan toe wat geelwortel (kunjit, ook wel: turmeric), citroengras (sereh) en citroenblad (djeruk perut). En natuurlijk wat zout.
↑