Sinaasappel – kokosflan voor 10 personen


sinaasappelkokosflan

Een eenvoudig maar gedistingeerd dessert: een flan met kokos en sinaasappel. Je maakt het de avond of ochtend tevoren. Het aardige is dat je alle ingrediënten eenvoudigweg mengt en in de vorm giet. Tijdens de ovensessie komt de kokos bovendrijven en na afkoeling vormt die massa, gekeerd, de bodem. Daarboven staat dan een zijdezachte sinaasappelflan.

Samen met een Spaanse salade vooraf en Arroz al horno als hoofdgerecht vormt dit dessert een heerlijk driegangenmenu, waarvan je ook heel eenvoudig een vegetarische variant kookt. Het uitgewerkte menu vind je hier.

Het receptkaartje van de flan vind je hieronder. Heb je vragen of opmerkingen? Laat onderaan deze pagina een bericht achter en ik reageer zo snel mogelijk.

 

[table id=13 /]

 

Boodschappenlijst 

Sinaasappels, 6 à 8 stuks
Eieren, 4 stuks
Gecondenseerde volle melk met suiker (1 blikje à 397 gram)
Geraspte droge kokos, 125 gram
Sinaasappellikeur of –limonade, 1 dl.

 

Stap 1, Sinaasappel-kokosflan voorbereiden en bakken

Ingrediënten

  • 1 blikje gecondenseerde volle melk met suiker (397 gram)
  • 125 gr geraspte kokos
  • 4 eieren
  • 6 à 8 sinaasappels
  • Snufje zout
  • Scheut sinaasappellikeur of -limonade

Werkwijze

Verwarm de oven voor op 1900C. Vet een ronde bakvorm dun in met wat olie, bekleed de bodem met bakpapier en vet dat ook in. Breng een waterkoker vol aan de kook.

Rasp de schil van twee sinaasappels (doe de rasp in een mengkom) en pers de sinaasappels uit (meet af tot 3 dl.). Splits de eieren. Doe de eigelen in de mengkom met de sinaasappelrasp. Klop de eiwitten in een andere kom stijf met een snufje zout. Klop dan de eigelen met de gecondenseerde melk en de geraspte sinaasappelschil, mix er het sinaasappelsap door, dan de kokos en tenslotte het eiwit.

Giet het beslag in de ingevette en beklede vorm en zet die in een braadslede. Giet het kokende water in de braadslede en vul aan met heet water uit de kraan. Het water moet tot 2/3 van de vorm komen. Zet het geheel 30 minuten in het midden van de oven. Dek na 20 minuten af met aluminiumfolie.

Schil intussen de sinaasappels zo dik, dat je al het wit meeneemt. Snijd ze dan in vieren en snijd ook de witte kern weg. Verdeel de kwarten in plakjes van ongeveer een halve centimeter dik. Doe ze in een kom, giet er een scheur sinaasappellikeur of – limonade over, dek af en zet weg.
Neem de bakvorm uit de bain Marie en laat afkoelen. Zet het geheel dan in de koelkast.

 

 

 

Stap 2, Sinaasappel-kokosflan serveren 

Maak zo nodig de zijkant met een dun, scherp mesje los van de vorm. Leg een ronde, platte schaal op de vorm en keer ze samen. De kokosmassa vormt nu de bodem. Verwijder het bakpapier.

Verdeel de sinaasappelstukjes en het vocht erover en serveer op gebakbordjes met een gebakvorkje, lepeltje kan ook.

 

 

 

Tips & trucs

 Gecondenseerde melk

Blikjes gecondenseerde volle melk met suiker (van Friese Vlag) en geraspte kokos vind je in de supermarkt bij de exotische producten, de blikjes melk ook wel in de buurt van de koffiemelk en de kokos bij de bakspullen. Verder koop je ze natuurlijk gewoon in de toko en de Chinese of Turkse supermarkt.

Je kunt met een blikje gecondenseerde gesuikerde melk een heerlijke dulce de leche maken: Zet het ongeopende blikje onder water, breng aan de kook en laat 3 uur zachtjes koken (vul het water zo nodig bij, het blikje moet onder blijven). Laat volledig afkoelen voor je het openmaakt. Je hebt nu een heerlijke toffeecrème die je kunt gebruiken als vulling van een (chocolade)taart, om fruit vast te zetten op bordje, bij cake te serveren met een dot slagroom, schijfjes sinaasappel en pistachenootjes, verzin het maar.

 

Variaties

Op deze flan zijn veel variaties mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan de toevoeging van smaken als kardemom of gember. In plaats van sinaasapel kan je natuurlijk ook mandarijn, citroen of limoen gebruiken. Neem voor de laatste twee dan 1,5 dl. sap en 1,5 dl. melk, anders wordt het echt te zuur.

Een heel neutrale variant maak je door in plaats van vruchtensap melk (of half melk, half room) te gebruiken. Daar kan je dan weer een smaakje aan toevoegen (vanille, sinaasappelschil, amandelessence, steranijs). Klassiek is om de flan te overgieten met karamel. Een garnituur van fruit (aardbei, ananas, passievrucht bijvoorbeeld) brengt wat frisheid.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.