Smörgåstårta voor 12 personen


Smörgåstårta

Een smörgåstårta is een perfect showstuk op een ontbijt- of lunchtafel met veel gasten. Een lekkere hartige sandwichtaart met drie verschillende vullingen, mooi gedecoreerd. Met een goede planning maak je hem zo.

Het recept gaat uit van 12 personen, maar dat is eenvoudig uit te breiden.

Hieronder vind je het receptkaartje. Kijk ook eens bij de tips & trucs!

Heb je vragen of opmerkingen? Laat onderaan deze pagina een bericht achter en ik reageer zo snel mogelijk.

Lees ook de blogpost: Feestontbijt voor de jarige!

 

Receptkaartje smörgåstårta voor 12 personenStappenPlanning Tijd (inclusief klaarzetten en opruimen)
Bekijk het boodschappenlijstjeStap 1: De drie vullingen maken
2 dagen tot 10 uur voor het moment van serveren60 minuten
Stap 2: de smörgåstårta opbouwen1 dag tot minimaal 9 uur voor het moment van serveren40 minuten
Bekijk de tips & trucsStap 3: de smörgåstårta decoreren8 uur tot minimaal 1 uur voor het moment vann serveren60 minuten

 

Boodschappenlijstje:

  • 2  ronde Turkse broden
  • 3 kuipjes roomkaas naturel à 200 gram (bijv. Philadelphia, of een goedkope equivalent van Lidl of Aldi)
  • 2 kuipjes mascarpone à 250 gram
  • 500 gram Turkse (of Griekse) yoghurt, 10% vet (meestal te koop in kilopotten)
  • 250 gram gekookte achterham, in plakken van plm. 0,5 cm. dik (bij mij waren dat er drie)
  • 1 ons achterham, in plakjes
  • 1 middelgrote prei (de helft nodig)
  • 1 grote zure bom of  pot augurken normaal formaat,  zoetzuur (4 stuks)
  • 1 pot belgische mayonaise (plm ¾ van nodig)
  • 10 scharreleieren
  • 1 struikje bleekselderij (2 stengels nodig)
  • geurige kerrie, massala bijvoorbeeld (1 koffielepel)
  • kurkuma (geelwortel, turmeric) (1 theelepel)
  • 350 gram belegen kaas
  • 1 rode paprika (een halve nodig)
  • paprikagruis of  paprikapoeder edelsüss
  • 1 komkommer
  • bos radijzen (plm. 5 nodig)
  • bakje snoeptomaatjes (plm. 10 nodig)
  • bosje  platte peterselie, of ander mooi, plat blad (selderij, lavas), plm. 10 takjes nodig

 

 

Hamsalade 

Ingrediënten

250 gram gekookte ham, in plakken van plm. 0,5 cm. dik (bij mij waren dat er drie)
halve, middelgrote prei
1 grote zure bom (of vier gewone augurken, zoetzuur)
2 opgehoopte eetlepels mayonaise, bij voorkeur Belgische (of zelfgemaakte, natuurlijk!)
2 opgehoopte eetlepels Turkse (of Griekse) yoghurt, 10% vet

Werkwijze

Was de halve prei en halveer hem in de lengte. Snij de helften in dunne ringetjes. Doe ze in een schaaltje en dek dit af met een dekseltje/schoteltje of plastic folie. Plaats het 1 minuut in de magnetron, op vol vermogen, en laat afkoelen.
Snij de ham in repen van een halve centimeter breed, en die weer tot blokjes. Snij de augurk of zure bom ook in fijne blokjes. Meng ham, augurk en afgekoelde prei met 2 opgehoopte eetlepels mayonaise en 2 opgehoopte eetlepels Turkse yoghurt tot een smeuïg mengsel. Dek af en bewaar in de koelkast.

 

 

Eiersalade

Ingrediënten

6 (plus 4) eieren
2 stengels bleekselderij
1 koffielepel geurige kerrie, massala bijvoorbeeld
1 theelepel kurkuma (geelwortel, turmeric) voor de kleur
2 opgehoopte eetlepels mayonaise, bij voorkeur Belgische (of zelfgemaakte, natuurlijk!)
2 opgehoopte eetlepels Turkse (of Griekse) yoghurt, 10% vet

 

Werkwijze

Kook zes eieren, plus de vier die je later voor de garnering gebruikt. Ze moeten hardgekookt zijn, maar niet té. Pel de eieren en snijd ze in fijne stukjes (van ongeveer een halve centimeter). Schil 2 stengels bleekselderij met een dunschiller. Snijd ze in de lengte in vieren, en deze slierten in ragfijne plakjes. Meng ei en bleekselderij met de overige ingrediënten, proef en maak op smaak af met peper en zout. Dek af en bewaar in de koelkast.

 

 

 

Kaassalade

Ingrediënten

350 gram belegen kaas, zonder korst
0,5 rode paprika
1 kuipje roomkaas naturel à 200 gram
2 opgehoopte eetlepels turkse (of Griekse) yoghurt, 10% vet
1 koffielepel paprikagruis of 1 theelepel paprikapoeder edelsüss en een snuf cayenne- of chilipoeder

 

Werkwijze

Snij de kaas in plakken van ongeveer 3 mm  dik, snij de plakken in reepjes, en die weer in piepkleine blokjes. Snij de halve paprika in even smalle reepjes, en die ook weer in blokjes. Meng kaas en paprika met de rest van de ingrediënten. Dek af en bewaar in de koelkast.

 

 

 

De smorgastarta opbouwen

Ingrediënten

2 ronde Turkse broden, diameter plm. 30 cm.

de drie voorbereide vullingen

 

Werkwijze

Snij van de Turkse broden eerst de korst van de boven- en onderzijde. Snij dan elk brood horizontaal doormidden. Leg ze op elkaar en snij dan de korst van de zijkant af.
Leg een broodschijf op de (taart)schaal, waarop je de tårta gaat serveren. Verdeel de hamsalade erover. Daarop weer een schijf brood, verdeel de eiersalade erover. Herhaal dit met de derde broodschijf en de kaassalade, en leg hierover de laatste schijf brood.
Als je later verder gaat met de decoratie, dek je het geheel nu af met vershoudfolie en zet je het in de koelkast.

 

 

 

De tårta decoreren

Ingrediënten 

2 kuipjes roomkaas naturel à 200 gram (bijv. Philadelphia, of een goedkope equivalent van Lidl of Aldi)
2 kuipjes mascarpone à 250 gram
2 opgehoopte eetlepels Turkse (of Griekse) yoghurt, 10% vet
Theelepel zout
1 komkommer
5 radijzen
10 snoeptomaatjes
10 takjes platte peterselie, of ander mooi, plat blad (selderij, lavas)
1 ons achterham, in plakjes
4 hardgekookte eieren

 

Werkwijze

Meng met behulp van een mixer de roomkaas, de mascarpone, de yoghurt en het zout tot een stevige massa. Bestrijk daarmee de bovenzijde en de zijkanten van de torta. Het is handig om eerst een dun laagje aan te brengen, dat de kruimeltjes op zijn plaats houdt. Daarna de spatel afspoelen en de rest over de tårta verdelen. Als je toefjes van de mascarpone-roomkaascrème wilt spuiten hou je een deel apart, doe dat in de spuitzak.

Nu komt het op je eigen fantasie aan. Kijk vooral op Youtube voor inspiratie. Hier beschrijf ik hoe ik het aanpakte:

Begin met de komkommer: snij met een mandoline of kaasschaaf een lange, dunne plak van de komkommer. Gooi die weg (of eet ‘m op). Snijd zo nog 2 à 3 plakken, en halveer die in de lengte. Leg de plakken aansluitend aan de basis van de tårta, met het groene schilrandje boven. Klinkt ingewikkelder dan het is – zie de foto!

Snij dan de komkommer zo bij, dat je er halve plakje van kunt snijden. Daarmee maak je bovenop de eerste cirkel. Daarop aansluitend (in een volgende cirkel) de in kwarten gesneden snoeptomaatjes en daarna de in achten gesneden hardgekookte eieren.

Maak rozetjes van de ham, en leg die in het midden. Pluk blaadjes platte peterselie en arrangeer die tegen de zijkant. Halveer radijsjes en leg ze op de schaal tegen de taart aan. Spuit eventueel ergens nog een cirkel toefjes van de resterende mascarpone-roomkaascrème.

Zet onder een taartstolp in de koelkast of serveer direct. Tadáá!

 

 

 

Tips en trucs bij het maken van je smörgåstårta

 

Planning

Hoe je ook plant, hou er rekening mee dat de tårta tijd nodig heeft om op smaak te komen en een geheel te vormen. Daarvoor moet hij na stap 2 zeker 8 uur staan.

Als je een taartstolp bezit, kan je de tårta tot zo’n 8 uur voor serveren decoreren. Heb je geen mogelijkheid om de tårta goed afgedekt te bewaren, garneer hem dan kort voor het serveren. Dan droogt de garnering niet uit.

 

Decoratie 

De decoratie máákt je Smörgåstårta. Neem er voldoende tijd voor, anders krijg je geen strak resultaat.

Google op afbeeldingen van smörgåstårta om inspiratie op te doen voor je decoratie. Op Youtube vind je trouwens ook veel filmpjes.

 

 

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.