Soep van aardpeer met duxelles en hazelnootolie


Soep van aardpeer maak je eenvoudig met een huisgemaakte preibouillon en …. aardpeer, ook wel topinamboer genoemd. Het meeste werk zit in het schillen, Als smaakmaker en garnering maken we duxelles van kastanjechampignons: kleine stukjes drooggebakken champignon met een rijke paddestoelensmaak. Een paar drupjes hazelnootolie maken de smaak rond.

Zowel de soep als de duxelles kan je ruim tevoren maken.

Hieronder vind je het receptkaartje van de aardpeersoep. Heb je vragen of opmerkingen? Laat onderaan deze pagina een bericht achter en ik reageer zo snel mogelijk.

Dit recept is onderdeel van een vijf gangen kerstdiner, lees er meer over via deze link.

Receptkaartje aardpeersoep
met duxelles
voor 10 personen
StappenPlanning tot het moment van serverenTijd (inclusief klaarzetten en opruimen)
Bekijk het BoodschappenlijstjeStap 1: preibouillon maken2 dagen tot 3 uur tevoren10 minuten plus 60 minuten trekken
Stap 2: aardpeersoep maken1 dag tot 2 uur tevoren40 minuten
Stap 3: duxelles voorbereiden1 dag tot 1 uur tevoren10 minuten plus 30 minuten wachten
Stap 4: duxelles maken1 dag tot 30 minuten tevoren15 minuten
Stap 5: opwarmen en serveren10 minuten tevoren10 minuten

 

 

Boodschappenlijstje

Prei, 1 kilo
Aardpeer (topinamboer) 1,5 kilo
Kastanjechampignons, 250 gram
Boter, 25 gram
Bladpeterselie, 10 takjes
Evt. wat aardappelmeel
Hazelnootolie, 5 tl.

[maxbutton id=”21″]

 

 

 

Stap 1, preibouillon maken

Ingrediënten

  • De groene bovenkanten van 1 kilo prei (gebruik de witte delen ergens anders voor)
  • 1,5 liter water

 

Werkwijze

Maak 1,5 liter bouillon met de groene bovenkanten van een kilo prei (opzetten met koud water en een uurtje laten trekken, laten afkoelen, prei uitknijpen en weggooien. De witte onderkanten gebruik je ergens anders voor.)

[maxbutton id=”21″]

 

 

 

Stap 2, aardpeersoep maken

Ingrediënten

  • De preibouillon (stap 1)
  • 1,5 kilo aardpeer (topinamboer)
  • 1,5 el. zout
  • Evt. wat aardappelmeel

 

Werkwijze

Schil de aardperen en snijd ze in stukjes. Kook ze in plm. 10 minuten goed gaar in de bouillon, met zout naar smaak. Dat is meer dan je zou denken, 1,5 eetlepel is niet te veel op 2,5 liter soep. Pureer met een staafmixer of wrijf door een roerzeef. Bind desgewenst met wat aardappelmeel (opgelost in een beetje water, even laten meekoken).

[maxbutton id=”21″]

 

 

 

Stap 3, duxelles voorbereiden

Ingrediënten

  • Kastanjechampignons, 250 gram

Werkwijze

Snijd 250 gram kastanjechampignons in blokjes van een halve centimeter, niet groter. Bestrooi met een beetje zout en zet een half uur weg in een vergiet. Doe ze dan over op een schone theedoek, breng de punten bij elkaar, draai op tot een bal en knijp het vocht uit de champignons.

[maxbutton id=”21″]

 

 

Stap 4, duxelles maken

Ingrediënten

  • De uitgeknepen champignonstukjes (zie stap 3)
  • Boter, 25 gram
  • Bladpeterselie, 10 takjes

Werkwijze

Verhit een koekenpan en smelt daarin de boter tot het schuim begint weg te trekken. Bak onder voortdurend roeren op hoog vuur de champignonstukjes, tot ze beginnen te piepen. Zet het vuur dan wat lager en bak nog een paar minuutjes door, tot de stukjes donkerbruin zijn en allemaal los van elkaar zijn gekomen. Hak de peterselie fijn en voeg die toe, samen met wat versgemalen peper. Laat afkoelen en zet afgedekt weg.

[maxbutton id=”21″]

 

 

Stap 5, serveren

Werkwijze

Soep opwarmen en verdelen over kommetjes, lepeltje duxelles erop scheppen, een paar druppeltjes hazelnootolie erover sprenkelen. Er kan wat brood bij.

[maxbutton id=”21″]

 

 

Fotocredits: www.foodtank.com; www.en.wikipedia.org; www.vande-vorle.nl; www.foody.nl;