Spaanse salade voor 10 personen


sinterklaasmaaltijd

Een Spaanse salade is een ongecompliceerd voorgerecht, waarbij je op een slabedje allerlei kleine hapjes schikt. Je past het eenvoudig aan – aan ieders smaak en voorkeur, de inhoud van je voorraadkast, de aanbiedingen van de week. Hier vind je één recept, kijk voor variaties bij de sectie Tips en Trucs.

Samen met Arroz al horno (een geurige rijstschotel met saffraan, tomaat, paprika en varkensvlees uit de oven, waarvan je zonder moeite een vegavariant maakt) en als dessert een sinaasappel-kokosflan maak je met een Spaanse salade een heerlijk driegangenmenu. Het uitgewerkte menu vind je hier.

Hieronder vind je het receptkaartje van de salade. Heb je vragen of opmerkingen? Laat onderaan deze pagina een bericht achter en ik reageer zo snel mogelijk.

 

Receptkaartje Spaanse salade voor 10 personenStappenPlanning Tijd (inclusief klaarzetten en opruimen)
Bekijk het BoodschappenlijstjeStap 1: Voorbereidenmax. 4 - min. 45 minuten voor het moment van serveren30 minuten
Bekijk de Tips & TrucsStap 2: Opmaken en serveren15 minuten voor het moment van serveren10 minuten

Boodschappenlijst 

Gemengde sla (zakjes of zelf mengen, plm. 250 gram)
Smaaktomaten, 5 stuks en 20 cherrytomaatjes
Komkommer (een stuk, 10 plakken)
Geroosterde paprika uit een pot: 2 halve

Kikkerwerwten, pot of blik, 1 eetlepel per vegetariër
Olijven (10 groen, 10 zwart)
Kappertjes, 10 grote appelkappers met een steeltje of 10 theelepels kleine kappertjes
Ansjovisjes, 1 blikje
Tonijn, 1 blikje
Eieren, 5 stuks
Manchego of een andere harde kaas, 200 gram
Extra voor de vegavariant: blauwschimmelkaas, 20 gram per persoon
Rauwe ham (bijv. Spaanse serrano), zoveel plakjes als je vleeseters aan tafel hebt

Olijfolie, 10 el.
Witte wijnazijn of citroensap, 5 eetlepels
Stokbrood, half

[maxbutton id=”17″]

 

 

Stap 1, Spaanse Salade voorbereiden

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 5 smaaktomaten of 20 cherrytomaatjes
  • stukje komkommer
  • 20 olijven (10 groen, 10 zwart)
  • 1 blikje ansjovis
  • 1 blikje tonijn
  • 200 gram Manchego of een andere harde kaas
  • blauwschimmelkaas, 25 gram per vegetariër
  • een eetlepel kikkererwten per vegetariër (apart gehouden van het hoofdgerecht)
  • 10 plakjes (of zoveel als je vleeseters hebt) rauwe ham
  • 2 halve geroosterde paprika uit een pot
  • 10 appelkappertjes (grote kappers met een steeltje) of 10 theelepels kleine kappertjes
  • 10 eetlepels olijfolie
  • 5 eetlepels witte wijnazijn of citroensap
  • zout, peper

Werkwijze

Maak de vinaigrette: doe de olijfolie, azijn of citroensap, zout en peper in een potje met deksel. Goed schudden, wegzetten.

Bereid alle ‘hapjes’ voor: Kook de eieren hard, pel ze, snijd ze in vieren. Leg op een schoteltje en dek af met vershoudfolie. Snij de tomaten in vieren (of de cherrytomaatjes doormidden), iedere paprikahelft in vijf repen, de kaas in puntjes, rol de rauwe ham op, laat de tonijn uitlekken, etc. etc.

Doe alle ‘hapjes’ in bakjes, schaaltjes, op schoteltjes etc. en dek af. Zet koel weg. Zet ook alles wat al op het juiste formaat in een potje zit (olijven, kappertjes etc. klaar, zodat je straks alles bij de hand hebt.

[maxbutton id=”17″]

 

 

Stap 2, Spaanse salade samenstellen en serveren

Snij het stokbrood en zet op tafel.

Voor de ‘gewone’  variant:

Was de sla zo nodig en droog ze. Zet 10 ontbijtbordjes klaar. Leg de sla in het midden van ieder bordje. Besprenkel met de vinaigrette. Leg de ‘hapjes’ er op en – tegenaan. Deel de bordjes, servetten en vorken uit.

[maxbutton id=”17″]

 

Tips & trucs

Spaanse salade: variaties

De bedoeling van een Spaanse salade is dat je in iedere hap een ander smaakje proeft. Leg erop waar je zin in hebt, maar zorg voor een goede afwisseling tussen eiwit (kaas, vleeswaar, vis, ei) en groente. Varieer verder zoveel mogelijk in textuur, vorm en kleur, zodat een aantrekkelijk bordje ontstaat. In het recept vind je een voorbeeld. Maar het kan ook met (een keuze uit): artisjokhartjes, asperges, garnalen, inktvis, kleine augurkjes, chorizo, rode uienringen, sardientjes, grote witte bonen, een restje sperzieboontjes, etc.

[maxbutton id=”17″]

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.