Spaghetti met venkel, rucola en citroen


Spaghetti met venkel, rucola en citroen is een fijn eerste hoofdgerecht (primo piatto) in een Italiaanse maaltijd. Geurig door de venkel en knoflook, fris door de citroen, rijk door de room en parmezaan. Als je het op zijn Nederlands als hoofdgerecht wilt eten, verdubbel dan de hoeveelheden (of halveer het aantal eters). Het recept is afkomstig uit het inspirerende Veg! van Hugh Fearnly Whittingstall.

Hieronder vind je het receptkaartje van de spaghetti. Heb je vragen of opmerkingen? Laat onderaan deze pagina een bericht achter en ik reageer zo snel mogelijk.

Dit recept is onderdeel van een vijf gangen kerstdiner, lees er meer over via deze link.

 

[table id=21 /]

 

Boodschappenlijstje

Venkelknollen, 3 stuks

Olijfolie, 3 eetlepels

Knoflook, 3 tenen

Citroenen, 3 stuks (je gebruikt enkel de schil)

Spaghetti, 500 gram

Crème fraîche, 200 gram

Rucola, 100 gram

Parmezaan, 100 gram aan een stuk

 

 

 

Stap 1, Saus voorbereiden

 

Ingrediënten

  • 3 venkelknollen
  • Olijfolie, 3 eetlepels
  • Knoflook, 3 tenen

 

Werkwijze

Maak de venkel schoon, verwijder de buitenste rok als die bruinig en/of beschadigd is. Halveer in de lengte, snij de helften overdwars in heel dunne plakken. Pel de knoflook en snijd ook die in dunne plakjes. Verhit de olijfolie in een ruime koekenpan op halfhoog vuur. Bak daarin de venkel en knoflook ongeveer 10 minuten, tot de venkel zacht is. Roer regelmatig, zet zo nodig het vuur wat lager, de venkel mag niet kleuren. Voeg zout toe en versgemalen peper. Doe de groente over in een bakje of schaaltje, laat afkoelen, dek af en zet koel weg.

 

 

 

Stap 2, Pasta voorbereiden

 

Ingrediënten

  • Citroenen, 3 stuks
  • Rucola, 100 gram
  • Parmezaan, 100 gram aan een stuk

 

Werkwijze

Zet een grote pan met water op, desnoods twee, zodat je de pasta straks in ruim water kunt koken.

Boen de citroenen en rasp de schil (enkel het geel, niet het wit). (Verpak de citroenen per stuk in plasticfolie en bewaar ze in de groentenla van je koelkast, je gebruikt ze verder niet.)

Rasp de helft van de parmezaan. (De andere helft zet je met een raspje op tafel. Heb je geen tafelrasp, rasp dan nu alle parmezaan en doe de helft in een kommetje voor op tafel.)

Spoel zo nodig de rucola af, verwijder lelijke blaadjes.

 

 

Stap 3, Pasta koken en serveren

 

Ingrediënten

  • Het venkel-knoflookmengsel (stap 1)
  • Geraspte citroenschil (stap2)
  • Parmezaan, 50 gram geraspt en 50 gram aan een stuk (stap 2)
  • Rucola, schoon en droog (stap 2)
  • Ruim kokend water (stap 2)
  • Zout
  • 500 gram spaghetti
  • 200 gram crème fraîche

 

Werkwijze

 

Zet de schaal waarin je dadelijk de spaghetti gaat serveren in de gootsteen, met daarop het vergiet. Verwarm het venkel-knoflookmengsel op een laag pitje.

Voeg ruim zout toe aan het kokende water en voeg de spaghetti toe, kook al dente (de minimumtijd op de verpakking). Roer regelmatig.

Roer intussen de crème fraîche door het groentemengsel. Verwarm het, maar laat niet aan de kook komen. Meng er 1 minuut voor het einde van de kooktijd van de spaghetti de citroenschil en de rucola door.

Zorg dat iedereen aan tafel zit. De mensen wachten op de pasta, de pasta niet op de mensen, is het Italiaanse credo.

Giet de pasta af en stort terug in de pan, meng de geraspte parmezaan erdoor en vervolgens de saus. Droog de voorverwarmde schaal af en doe de pasta hier in. Zet op tafel met de overige parmezaan.

 

 

 

Fotocredits: www.zaden-online.eu; www.fruithof-eernburg.nl; www.produits-laitiers.com; www.pastasite.nl;

www.parmiggianoreggiano.com