Stofoe bontjie, Surinaams bijgerecht


Stofoe bontjie, Surinaams bijgerecht voor 12 personen

Een smakelijk stoofje van sperzieboontjes, dat samen met de samen met komro komro tapoe asing (zuur van komkommer) en rijst als bijgerecht bij een feestelijke pom wordt geserveerd.

In een driegangenmaaltijd Rondom Pom is dit recept goed voor 12 personen.

In de winter vind ik sperziebonen uit de vriezer smaakvoller dan de verse import. Ze zijn minder duur en minder bewerkelijk bovendien. ’s Zomers zijn verse bonen echt het lekkerst. Smaaktomaten vind je het hele jaar door, maar kan je ’s winters ook door bliktomaten vervangen.

De toevoeging van een bouillonblokje is een echt Surinaams ding, zeker als het een Maggiblokje is. Ook wordt wel, van het vuur af, helemaal op het eind, wat Aromat toegevoegd.

Je kunt de boontjes (tot een dag) tevoren maken en vlak voor het serveren opwarmen terwijl het stoofvocht inkookt.

Hieronder vind je het receptkaartje van de Stofoe bontjie. Heb je vragen of opmerkingen? Laat onderaan deze pagina een bericht achter en ik reageer zo snel mogelijk.

 

 

 

[table id=31 /]

 

 

 

Boodschappenlijstje

Sperziebonen, 1,5 kilo

Uien, 2 stuks

Smaaktomaten, 6 stuks

Boter, 50 gram

Groentebouillonblokje, 1 stuks (of 2 maggiblokjes)

Eventueel: aromat

 

 

 

Stap 1, de boontjes stoven

Ingrediënten

  • 1,5 kilo sperziebonen
  • 2 uien
  • 6 smaaktomaten
  • 50 gram boter
  • 1 groentebouillonblokje (of 2 maggiblokjes)

 

Werkwijze

Haal de boontjes af. Snijd de uien fijn. Verhit de boter in een ruime pan en fruit daarin de ui vijf minuten op laag vuur. Snijd de tomaten fijn en voeg die toe, sudder een paar minuten mee. Voeg dan 4 dl. water toe, breng aan de kook en laat het bouillonblokje er in oplossen. Doe er de sperziebonen bij en breng opnieuw aan de kook. Laat een kwartier op laag vuur stoven met een deksel op de pan.

Laat de boontjes afkoelen, of ga direct verder met stap 2.

 

 

 

Stap 2 (opwarmen en) serveren

Zet de pan met boontjes op hoog vuur en laat het stoofvocht tot de helft inkoken. Schep af en toe voorzichtig om. Voeg van het vuur af eventueel wat aromat naar smaak toe.  Doe de boontjes met het stoofvocht dan over in 2 of meer dienschalen.

 

 

Fotocredits: eigenwijzetuin.be; groentenfruit.nl; scientias.nl