Tarte aux pommes et crème de marrons voor 22 personen


Tarte aux pommes et crème de marrons voor 22 personen

Een echte herfsttaart, waar naast appels en crème de marrons ook nog walnoten en gelei van kweepeer aan te pas komen. De bodem is van een zelfgemaakt korstdeeg.

Zeker geen moeilijke taart, maar voor Nederlandse begrippen wel ‘anders’. Een echte Franse desserttaart, platter en minder zoet dan we hier gewend zijn. Je kan er nog een bolletje vanille-ijs bij geven, maar dat is niet echt nodig. In het Brandarismenu op de Hoop doet leven (lees hier het blog) serveerde ik de tarte met wat losgeroerde mascarpone, lekker klodderig.

Voor 22 personen maakte ik twee bakplaten vol. Dat was iets te veel, maar de tarte vond toch geruisloos haar weg – de volgende ochtend was ze op. Twee bakplaten kan je in een heteluchtoven tegelijkertijd bakken, boven elkaar. Zekerheidshalve heb ik ze wel halverwege de baktijd van plaats gewisseld. In een conventionele oven bak je ze beter na elkaar.

Lees het blog voor meer informatie over crème de marrons, voor extra recepten en (online) verkoopadressen.

 

 

Receptkaartje voor tarte aux pommes et creme de marrons voor 20 personenStappenPlanning Tijd (inclusief klaarzetten en opruimen)
Bekijk het boodschappenlijstjeStap 1: deeg maken2 dagen tot uiterlijk 4,5 uur voor het begin van de maaltijd20 minuten
Stap 2: de tarte samenstellen 1 dag tot uiterlijk 3 uur voor het begin van de maaltijd60 minuten
Stap 3: bakken en glaceren1 dag tot uiterlijk 1 uur voor het begin van de maaltijd40 + 20 minuten
Stap 4: serveren15 minuten voor het moment van serveren10 minuten

 

 

Boodschappenlijstje

crème de marrons, 2 blikken à 500 gram

goudreinetten, 2 kilo

walnoten, gepeld, 2oo gram

kweeperengelei (of abrikozenjam),  1 pot à 350 gram

bloem, 600 gram

roomboter, 300 gram

suiker, 4 eetlepels

eieren, 2 stuks

mascarpone, 3 bakjes à 200 gram

melk, 1 dl.

vanillesuiker, 6 zakjes

[maxbutton id=”13″]

 

 

 

Stap 1: de bodem maken

 

Ingrediënten

600 gram bloem

Snuf zout

300 gram roomboter, koelkastkoud

4 eetlepels suiker

2 eieren, koelkastkoud

4 eetlepels ijskoud water

 

Werkwijze

Stort de bloem met een snuf zout in een ruime kom en voeg de suiker toe. Snij de boter in blokjes en voeg die toe. Snij met twee messen de boter door de bloem, in steeds kleinere stukjes. Hou dan je handen onder de kraan tot ze koud zijn. Droog ze af en wrijf met je vingers (je handpalmen zijn te warm) de boter nog wat fijner. Koel je handen opnieuw onder de kraan. Voeg de eieren toe en kneed die snel door de boter-bloemmassa. Voeg wat ijskoud water toe, tot een stevig, samenhangend deeg ontstaat (doe dat lepel voor lepel, misschien heb je niet alle 4 eetlepels nodig).  Verdeel het deeg in twee ballen, druk die plat en verpak ze in plastic folie. Leg minimaal een uur in de koelkast of een half uur in de vriezer. Je houdt het deeg zeker twee dagen goed in de koelkast. Invriezen kan ook, houdbaarheid ca. 4 weken.

[maxbutton id=”13″]

 

 

 

Stap 2: de tarte samenstellen

Ingrediënten

 • het deeg (zie stap 1)
 • bloem voor het bestuiven van het werkvlak
 • boter voor het invetten van het bakblik
 • 2 blikken crème de marrons à 500 gram
 • 2 kilo goudreinetten
 • 200 gram walnoten, gepeld

 

Werkwijze

Vet de bakplaten in met boter. Hak de walnoten met een mes niet al te fijn. Verwarm de oven voor op 1800C

Schil de goudreinetten, snijd ze in vieren, verwijder het klokhuis en snij in partjes van maximaal een halve centimeter dik. Haal het eerste stuk deeg uit de koelkast en rol het uit op een met bloem bestoven aanrecht. Bekleed de bakplaat ermee, zorg voor een opstaand randje van plm. 1 centimeter hoog.  Herhaal de procedure met het tweede stuk deeg. Bestrijk het deeg dan met de crème de marrons, bestrooi met de gehakte walnoten, en leg de  partjes appel erop. Dat kan in nette rijen, cirkels, golven, wat je maar wilt, zolang ze elkaar maar deels overlappen en zolang de bodem volledig is bedekt. Schuif dan in de oven en bak gaar in ongeveer 40 minuten. Haal uit de oven en laat een beetje afkoelen voor stap 3.

[maxbutton id=”13″]

 

 

 

Stap 3: bakken en glaceren

Ingrediënten

 • de tarte (zie stap 2)
 • 1 pot kweeperengelei (of abrikozenjam) à 350 gram
 • scheut water

 

Werkwijze

Doe de kweeperengelei (of abrikozenjam) over in een steelpannetje en doe er een scheutje water bij. Verwarm het geheel tot het dik vloeibaar is. Wrijf de massa dan door een zeef, zodat de velletjes achterblijven. Bestrijk de nog warme tarte met deze gelei, gebruik een kwastje. Laat helemaal afkoelen en dek eventueel losjes af met aluminiumfolie. 

[maxbutton id=”13″]

 

 

 

Stap 4: serveren

Ingrediënten

 • de tarte (zie stap 3)
 • 3 bakjes mascarpone à 200 gram
 • 1 dl melk
 • 6 zakjes vanillesuiker

 

Werkwijze

Roer de mascarpone los met de melk en de suiker, doe het mengsel in 3 of 4 schaaltjes en zet op tafel zodat ieder zichzelf kan bedienen. Snij de tarte in nette vierkanten of rechthoeken en reik uit op schoteltjes of bordjes.

[maxbutton id=”13″]