Witlof-aardappelgratin met sinaasappel en blue stilton


 

Witlof-aardappelgratin is een gemakkelijk bijgerecht, bijzonder door de toevoeging van sinaasappel en blauwe kaas. Het past perfect bij een groot stuk in de pan gebraden of gestoofd varkensvlees, bijvoorbeeld het in melk gestoofde varkensribstuk (arrosto di maiale al latte).

Het recept is een bewerking van een recept van Julia Child (De Kunst van het koken), waarin citroensap wordt gebruikt en Gruyere in plaats van sinaasappelsap en Stilton.

Hieronder vind je het receptkaartje van de witlof-aardappelgratin. Heb je vragen of opmerkingen? Laat onderaan deze pagina een bericht achter en ik reageer zo snel mogelijk.

Dit recept is onderdeel van een vijf gangen kerstdiner, lees er meer over via deze link.

 

Receptkaartje
Witlof-aardappelgratin
voor 10 personen
StappenPlanning tot het moment van serverenTijd (inclusief klaarzetten en opruimen)
Bekijk het BoodschappenlijstjeStap 1: de gratin samenstellen 4 tot 2,5 uur tevoren30 minuten
Stap 2: de gratin bakken 2 uur tevoren5 minuten

 

 

Boodschappenlijstje

2 kilo witlof

1 kilo aardappelen

2 sinaasappels

100 gram boter

100 gram blue stilton of roquefort

Aluminiumfolie

[maxbutton id=”24″]

 

 

 

Stap 1, de gratin samenstellen

 

Ingrediënten

  • 2 kilo witlof
  • 1 kilo aardappelen
  • 2 sinaasappels
  • 100 gram boter
  • Zout, versgemalen peper
  • Aluminiumfolie

 

Werkwijze

Vet een lage ovenschaal of braadslede (4 liter) dik in met de helft van de boter. Haal van de helft van de struikjes witlof de onderkantjes af en snijd ze in de lengte in kwarten, Bedek daarmee de bodem van de schaal.  Schil de aardappels en snijd ze in plakjes van een halve centimeter dik. Leg die op de witlof. Bestrooi met versgemalen peper en zout.  Maak nu de andere helft van de witlof schoon, snijd die ook in vieren en bedek daarmee de laag aardappels. Pers twee sinaasappels uit en giet het sap uit over de schotel. Verdeel de rest van de boter in kleine klontjes en leg die her en der op de schotel. Dek goed af met aluminiumfolie.

[maxbutton id=”24″]

 

 

 

Stap 2, de gratin bakken

 

Ingrediënten

  • De voorbereide gratin (stap 1)
  • 100 gram blue stilton of roquefort

 

Werkwijze

Verwarm de oven op 2000C. Zet de schaal in het midden van de oven, 15-20 minuten, tot de inhoud kookt. Verlaag dan de temperatuur naar 1700C en laat de schotel nog 60 minuten in de oven. Verwijder dan het aluminiumfolie en verdeel de kaas erover. Laat nog vijf minuten onafgedekt in de uitgeschakelde oven staan. Als je nog niet aan serveren toe bent, blijft het gerecht zeker nog 20 minuten op temperatuur met de ovendeur op een kier. Leg dan wel het aluminiumfolie losjes bovenop, om uitdrogen te voorkomen.

[maxbutton id=”24″]

 

Fotocredits: www.ingrediënten.nl; www.nl.wikipedia.org; www.cheese.com;