Zelf zuurkool maken voor 12 personen
Zelf zuurkool maken is bijzonder én eenvoudig. Zelfgemaakte zuurkool is frisser en knapperiger dan ‘industriële’ zuurkool. Bovendien kan je er naar eigen goeddunken smaakmakers aan toevoegen (denk bijvoorbeeld aan peperkorrels, jeneverbes, laurier en kummel, wortel en appel, witte wijn).
Met zelf gefermenteerde kool heb je een mooie basis voor een feestelijke stevige maaltijd: choucroute garnie, zuurkool gestoofd met verschillende soorten vlees en witte wijn. Een echte feestmaaltijd uit de Franse Alsace (Elzas)
Dit Russische recept fermenteert sneller dan Nederlandse recepten doen, en dat is handig als je op wat kortere termijn een maaltijd voor een grote groep wilt koken. Een week tevoren beginnen volstaat.
Lees ook het blog (met daarin de Russische video waarop dit recept is gebaseerd).
Hieronder vind je het recept, voldoende voor 12 personen. Heb je vragen of opmerkingen? Laat onderaan deze pagina een bericht achter en ik reageer zo snel mogelijk.
Boodschappenlijstje
3 kilo witte kool
3 ons winterpeen
45 gram zout
Suiker (1 el per liter water)
Stap 1, pot(ten) schoonmaken
Boen een afwasteiltje (of ruime emmer, grote pan) goed schoon met soda en heet water. Doe hetzelfde met de pot(ten) waarin je straks de kool laat fermenteren en de potjes of stenen die je als gewicht op de kool gaat gebruiken.
Stap 2, kool voorbereiden
Haal de buitenste bladeren van de kool. Bewaar een paar gave bladeren om straks de inhoud van de pot(ten) mee af te dekken. Snijd de kool in vieren en snijd de harde kern eruit. Schaaf de kool fijn en doe ze over in het teiltje (emmer, pan). Schrap de wortels, rasp ze en meng ze met de kool.
Vul de pot(ten) met het koolmengsel. Duw het goed aan, zodat het een compacte massa vormt. Los het zout en een eetlepel suiker op in een liter water en begiet hiermee de zuurkool. Por erin met de achterkant van een pollepel, zodat alle luchtbellen tussen de kool verdwijnen. Leg dan een groot koolblad bovenop en stop daarmee de kool in. Plaats hierop een schoon potje (met water gevuld) of een schoongeboende steen, zodat de massa onder het vocht blijft staan.
Dek de pot(ten) af met een schone doek (of leg een deksel er losjes op) en zet hem in een bak of schaal. Daarmee vang je vocht op als dat tijdens de fermentatie overborrelt.
Stap 3, fermenteren
Zet de pot op een warme plek, 250C is ideaal, en laat de inhoud fermenteren. Duw de inhoud af en toe weer onder het vocht, als het te veel omhoogkomt. Na een dag of vier (afhankelijk van de temperatuur) neemt de activiteit af en heb je een frisse, knapperige zuurkool.
Zet de pot(ten) dan afgedekt en koel weg. In de koelkast of kelder blijft de zuurkool een paar maanden goed. In die tijd wordt de kool overigens nog wel zuurder.