Een tafel vol Pasen


Een tafel vol Pasen

Zo. Bij het begin van de lente gelijk met de Paasdis kunnen aanvangen, dat treft. Met een vroege Pasen liggen eindelijk de chocolade-eitjes eens op het juiste moment in de supermarkt. Lamsvlees daarentegen is nog lang niet aan de orde, legt OK Vlees uit. Ook niet met een late Pasen, trouwens. Juni is de tijd voor lamsvlees. Daar komen we tegen die tijd op terug.

Eieren dan. Die horen doorgaans bij het ontbijt en de lunch, en dus ook bij de brunch. De Amerikanen en Britten lijken er het meest mee op te hebben. In de vorm van de traditionele bacon and eggs en eggs Benedict (gepocheerd, met een sauce Hollandaise, op toast), maar ook met minder bekende gerechten als eggs Connaught (gevuld met garnalen en kaassaus) of Drumkilbo (met kreeft en sherry-gelei).

Wiki geeft een hele lijst van egg dishes en daarin figureert onder andere het Chinese gerecht dat we hier in Nederland Foe yong hai noemen, maar in het Engels Foo yong egg heet. Het blijkt dus geen hai te zijn maar aai, ei. Daar moest ik erg hard om lachen.

Geen naam

 

Zou je op een gerecht gaan lijken, als je het maar vaak genoeg maakt? Johns hoofd is kaal als een ei, maar toen hij nog Johnny heette had hij schattige blonde krulletjes. En een Paasaffaire. Kleine Johnny mocht niet tussen de gordijnen door naar buiten gluren, omdat zijn vader de eieren aan het verstoppen was. Er stond een zware sanctie op: Als hij toch zou kijken dan zou de paashaas niet komen. Maar John keek stiekem toch. Zijn uitvlucht was geniaal: hij beweerde bij hoog en laag dat hij de paashaas had gezien. En werd vervolgens woest dat niemand hem wilde geloven…

johnnyzietpaashaas

 

Groningers verstoppen hun aai in een aaierbaal (eierbal), die je maakt met een stevige salpicon die je om een tuutaai (kippenei) tot een bal vormt en dan paneert en frituurt. Eigenlijk een soort paaskroket! Heerlijk als vroeg ontbijt als je de kroeg uitkomt, of als antikaterlunch de dag erna. In de krokettenhemel van cafetaria Prinsen worden ze ook gemaakt.

Maar laten we terugkeren naar een tafel vol Pasen. Een wat beschaafder ontbijtgerecht is het Franse oefs en cocotte, eieren in een potje. Je maakte het even gemakkelijk voor twee als voor twintig personen. Op een beetje vulling naar keuze (aspergepunten, garnaaltjes, blokjes ham, wat je maar wilt) breek je een ei, bedekt dat met een lepeltje room en een klontje boter en gaart het au bain-marie in de oven. Omdat je individuele potjes serveert, kan je goed met ieders voor- of afkeur rekening houden. Ze voldoen trouwens ook heel goed als voorgerecht bij brunch of diner. Hier vind je het recept.

Om te beginnen bij het begin geef ik je het recept voor het koken van een ei. Niet al te moeilijk, maar als je wel eens een heleboel eieren tegelijk kookte ken je de twijfels: zijn ze al hard/nog zacht genoeg? Vaak worden eieren uit besluiteloosheid blauw gekookt. Sneu natuurlijk. In de serie Basisbereidingen zijn we daarom aangeland bij de E van eieren koken.

Hier vind je het recept. Daarmee kook je je eieren ook in grote hoeveelheden precies zoals jij en je gasten ze hebben willen.

Veel plezier!

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.