Lekker koken voor iedereen


 

Zoveel mensen, zoveel zinnen. En hoe meer mensen je aan tafel hebt, hoe groter de kans dat iemand iets niet lust, niet mag of niet wil. Dus hoe stel je iedereen tevreden?

Op deze pagina lees je hoe je lekker kunt koken voor iedereen.

 

Ken uw gast

Goed koken is goed gastheer- c.q. gastvrouwschap: je onthoudt wat bij wie in de maak valt. Of waarvan, hoe beleefd en verstolen ook, werd gegruwd. Sommige mensen zijn eenvoudigweg bang van bepaald voedsel, vaak dierlijk van aard, en dat is niet bevorderlijk voor de sfeer. En veel mensen hebben iets tegen bepaalde texturen. Vochtige geraspte kokos bijvoorbeeld. Of de gebakken bechamel op de moussaka. Zo’n aversie is nooit rationeel, helaas. Vermijden is dan een vredelievender strategie dan de opvoedkundige aanpak.

Gasten die om medische redenen een dieet moeten volgen kunnen je meestal goed uitleggen wat ze wel en niet eten. Hetzelfde geldt voor mensen die uit principe bepaalde voedingsmiddelen laten staan.

 

Variatie biedenmiezemuis | Een tafel vol

Maar goed, je kent niet altijd op voorhand ieders smaak, principes en eigenaardigheden. Dan ligt het antwoord op de vraag hoe je iedereen tevreden stelt in de variatie die de maaltijd biedt.

Ten eerste: zorg voor meerdere gangen. Het is niet alleen feestelijker, maar ook is de kans groter dat er iets bij zit wat zelfs een miezemuis lust.

Ten tweede: zorg voor een uitweg. Kinderen vinden het vaak geen punt om zich vol te stoppen met brood. Volwassenen zijn meestal wat kritischer, maar het principe blijft gelijk: zorg voor een lekkere meelspijs. Geen droge rijst, maar een milde pilav. Geen gekookte aardappel, maar een smeuïge puree. Een pasta au gratin met de saus van het vlees…

 

Vleeseters en vegetariërs aan één tafel

Een gemengd gezelschap van vleeseters en vegetariërs bedien je het best met vega voor- bij- en nagerechten (dat laatste is vooral: toetjes zonder gelatine). Zo hoef je alleen het hoofdgerecht in tweevoud te koken.

Ook is het praktisch te kiezen voor een landkeuken waar het de gewoonte is meerdere gerechten tegelijk op tafel te zetten. Bijvoorbeeld Indisch of Grieks. Zorg er dan voor dat de vegetarische schotels wat uitgebreider zijn, zodat iedereen er van kan eten. En de vega’s een beetje meer.

 

Comfort food

Ten slotte bestaat er eten dat bij heel véél mensen in de smaak valt. Comfort food of, minder mooi: troosteten. Toegankelijk eten dat de gourmands tevreden stelt, maar ook de minder avontuurlijke disgenoten doet ontspannen. Bij uitstek geschikt voor een tafel vol!